Ik had van mijn broer – die op Ibiza woont – een heerlijke pot Ibiza honing gekregen. Deze honing heeft een kruidige smaak en ik wilde er iets lekkers van maken. Natuurlijk is de honing zalig over mijn bakje kwark ’s morgens, maar ik moest deze honing eer aan doen. En dat heb ik gedaan in dit recept van filorolletjes met walnoten en honing. Het lijkt een beetje op baklava, maar dit is veel sneller klaar en makkelijker te maken.

 

Honing

 

Daar waar de bijen hun nectar uit verzamelen, proef je in de honing terug. Ik kon duidelijk kruiden zoals tijm in de honing van Ibiza proeven. Deze honing was een herfst honing volgens mijn broertje. Doordat in dit seizoen er minder weidebloemen zijn, wordt de honing gemaakt van de citrus-, Johannes brood bomen, brezo en wilde kruiden, wat deze karamelachtige en kruidige smaak geeft. En het is gemaakt door de Apis mellifera iberiensis bij, dat kreeg ik ook nog even mee van mijn broertje.
Er bestaan daarom heel veel smaken ‘echte’ honing.
De honing in de supermarkten hebben niet deze specifieke smaak, tenzij het erop vermeld staat.

 

En er zijn twee soorten honing, de doorzichtige en de dikke crème-achtige.
Als honing te lang staat, gaat het kristalliseren en wordt het troebel. Als je de troebele honing verwarmd, dan wordt het weer vloeibaar.
Verwarm honing echter nooit hoger dan 37 graden. Alle belangrijke stoffen in de honing verliezen hun werking als het warmer dan 37 graden is.

 

Filodeeg

 

Filodeeg is een delicaat en heel dun deeg wat veel in de Griekse, Midden-Oosterse en Balkan keuken gebruikt wordt.
Als je het deeg gebruikt, besmeer de lagen met boter of olie. Hierdoor wordt het lekker knapperig tijdens het koken.
Je kunt filodeeg vers of diepvries kopen in de meeste supermarkten. Als je het bevroren koopt, laat het dan in de verpakking ontdooien voordat je het gebruikt.
Filodeeg droogt heel snel uit, bewaar de overige vellen tijdens het invetten van een paar vellen, daarom onder een vochtige theedoek. En zorg ervoor dat de boter gesmolten klaar staat, zodat je snel kunt werken.

 

Walnoten

 

In mijn blog: Gezonde notensoorten, lees je alles over de gezondheidsvoordelen van noten.
Zo blijken walnoten goed voor je hersenen te zijn en het leuke is dat ze daar ook een beetje op lijken, misschien wel niet voor niets. Deze noten bevatten veel omega-3, wat goed is om je honger te stillen, je hersenen in conditie te houden en niet onbelangrijk om vet te verbranden. Ze zijn ze rijk aan antioxidanten. Redenen genoeg om vaker een handje walnoten te eten.

 

Tips:

 

Je kunt natuurlijk ook andere noten gebruiken in plaats van walnoten, zoals bijvoorbeeld pecan noten, amandelen of pistache.

Gebruik in plaats van kaneelpoeder, speculaaskruiden, gemberpoeder, kardamom of chai kruiden.

 

 

Recept Filorolletjes met walnoten en honing: