Gezonde notensoorten

Gezonde notensoorten

Noten zijn gezond en elke notensoort heeft zijn specifieke voedingswaarde. Dan heb ik het wel over rauwe noten, dus niet gebrand, geroosterd en/of gezouten. Die zijn natuurlijk ook heerlijk. Maar om profijt te hebben van al het goede wat in een noot zit, kan je ze het beste rauw eten. De meest verkochte noten zijn de geroosterde noten, maar door het roosteren gaan helaas de meeste goede stoffen uit de noten verloren.
Variatie is daarbij ook het toverwoord. Waarschijnlijk heb jij de voorkeur voor een bepaalde noot, maar probeer zoveel mogelijk te varieren om te profiteren van de onbewerkte gezonde notensoorten.

 

Gezonde notensoorten

 

Als je regelmatig een portie noten (ongeveer 25-30 gram) per dag eet, kan dit jouw gezondheid en zelfs jouw gewicht positief beïnvloeden. Ja dat lees je goed! Niet gelijk teveel noten gaan eten omdat het zo gezond is. Er zitten ook veel calorieën in noten, dus overdaad schaadt. Noten zitten vol aan gezonde onverzadigde vetten, deze vetten zorgen ervoor dat lichaamsvet beter verbrandt. In noten zitten veel vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Daarbij kan het dagelijks eten van een handjevol noten de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen.
Vanwege al deze gezondheidsvoordelen zijn noten goed voor vegetariërs.
Noten zijn vruchten in een dop die aan een boom groeien. Sommige noten zijn moeilijk te kraken en zijn daardoor duurder dan andere notensoorten.

 

Bewaren van noten

 

Als je noten gekocht hebt, bewaar ze dan droog en goed afgesloten. Noten zijn erg gevoelig voor schimmels, bewaar ze daarom koel. Vooral walnoten zijn hier erg gevoelig voor. Mits de noten goed bewaard, kunnen ze wel een jaar goed blijven.

 

Notenallergie

 

Het kan zijn dat je een voedselovergevoeligheid hebt of zelfs allergisch bent voor – bepaalde soorten – noten. Jouw afweersysteem kan verkeerd reageren op de eiwitten die in diverse notensoorten zitten. Meestal ontstaat een allergie al op hele jonge leeftijd.
Pinda’s zijn geen noten, wellicht ben je daar dan niet allergisch voor.
De klachten kunnen zijn: eczeem, bulten, jeuk, niezen, zwelling van de tong, lippen en/of oogleden, kortademigheid, duizeligheid of in het ergste geval bewusteloosheid.

 

De meest bekende notensoorten op een rijtje:

 

Amandelen

Gezonde notensoorten

Amandelen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, dit verklaart ook waarom amandelen zo populair zijn in deze keuken. Momenteel worden deze noten het meest gegeten over de hele wereld. Californië is de grootste leverancier van amandelen, daarna komt Australië. De meeste Europese amandelen komen uit Spanje.
Deze noten zijn o.a. goed voor je hard en cholesterol. Een handjevol amandelen levert een behoorlijk portie vitamine E, een antioxidant die goed is voor je spieren. Dit zit in de bruine schil, dus koop de ongepelde amandelen.
De witte amandelen worden meestal gebruikt in de patisserie, denk aan amandelschaafsel en amandelspijs.
Amandelmeel is een hele goede glutenvrije vervanger voor bakmeel.
Maak eens deze lekkere Rabarber amandelcake.

Gezonde notensoorten

 

Cashewnoten

Gezonde notensoorten

De meeste cashewnoten komen uit Brazilië. Deze noot hangt onder een appel.
Cashewnoten zijn erg populair in de Aziatische keuken, zij voegen dit toe voor extra smaak en bite aan de gerechten.
Ondanks dat het een vette noot lijkt, hebben cashewnoten de minste calorieën van alle noten. Ze zitten vol met koper, dit is goed voor botweefsel, bloedarmoede en darmkanker.
Deze kromme noten zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar kunnen ook in zoete of hartige gerechten gebruikt worden. De noten worden heel veel in vegan gerechten gebruikt, zoals bijvoorbeeld in een Romige erwten en cashewnoten soep.

Gezonde notensoorten

 

Hazelnoten

Gezonde notensoorten

De meeste hazelnoten komen uit Turkije. Hazelnoten zijn vooral bekend van de Nutella pasta voor op brood. Ook dit is een zeer voedzaam en gezond nootje, met veel vitamine E en foliumzuur.
Hazelnoten worden zowel in hartige als zoete gerechten verwerkt. Ik heb een heerlijk recept voor een Hazelnootpesto met citroen en oude kaas voor jou.

Gezonde notensoorten

 

Macadamianoten

Gezonde notensoorten

Ik ben gek op macadamianoten, maar het is wel een van de duurste noten. Onder het mom van ze zijn zo gezond, verwen ik mezelf toch wel af en toe op een zakje macadamia’s. Het zit namelijk vol met mangaan, dit is goed voor sterke botten en stofwisseling. Ze hebben een grote voedingswaarde, maar ook de meeste vetten en calorieën.
Bak eens koekjes van macadamianoten of maak er een notenpasta van.

 

Paranoten

Gezonde notensoorten

Paranoten worden ook wel Brazil nuts genoemd omdat de meeste daar vandaan komen.
Deze grote gladde knapperige noot vind je vooral in studentenhaver. Ze zitten vol met selenium, dit is een super antioxidant. Selenium bevordert gewichtsverlies, de hart- en schildklierfunctie en jouw immuunsysteem. Reden genoeg om deze noot te kopen en te nuttigen.
Eet er niet teveel van want een overdosis selenium is echt niet goed voor je.

 

Pecannoten

 

Gezonde notensoorten

Pecannoten komen vooral uit Amerika en zijn daar dan ook erg populair. Een veel gegeten lekkernij daar is de beroemde Pecan Pie. De pecannoot heeft iets weg van een walnoot, maar is iets zoeter. Deze noten bevatten veel zink en vitamine B1. Ook bevatten ze veel meervoudig onverzadigde vetzuren, wat jouw lichaam beschermt tegen hart- en vaatziekten.
Maar daarnaast is het natuurlijk een heerlijke noot die het vooral goed doet in zoete gerechten. Maak eens deze zalige Pecannotentaart ermee.

Gezonde notensoorten

 

Pistachenoten

 

Deze prachtige groene rakkers komen vooral uit Iran en Amerika. Meestal worden ze verkocht in de schil, dat wordt lekker pellen bij de borrel. Het is wel een hele gezonde snack. Pistachenoten bevallen veel antioxidanten en verlagen je cholesterol. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een goede keuze als je wilt afvallen.
Ik heb deze mooie groene nootjes verwerkt in een witte chocoladehart.

Gezonde notensoorten

 

Walnoten

Gezonde notensoorten

Walnoten vind je in ons eigen land, maar de meeste komen uit Amerika. Ze schijnen goed voor je hersenen te zijn en het leuke is dat ze daar ook een beetje op lijken, misschien wel niet voor niets. Deze noten bevatten veel omega-3, wat goed is om je honger te stillen, je hersenen in conditie te houden en niet onbelangrijk om vet te verbranden. Ze zijn ze rijk aan antioxidanten. Redenen genoeg om vaker een handje walnoten te eten.
Gebruik walnoten eens in een salade.

Gezonde notensoorten

 

In dit rijtje heb ik niet de tamme kastanjes en beukennootjes staan. Deze noten zijn volop in het ‘wild’ te vinden in Nederland en zijn natuurlijk ook heel erg goed voor ons. Tamme kastanjes zijn wel bij de groenteboer te koop in het najaar/winter. Ze zijn zowel in zoete als in hartige gerechten toepasbaar. Lekker om er een taart van te maken, of bak ze met spruitjes en/of paddenstoelen, meng ze door de risotto of maak er deze heerlijke Pompoen kastanjesoep van.

Gezonde notensoorten

 

Pinda’s worden wel als noten verkocht, maar zijn dat eigenlijk niet. Het zijn peulvruchten, net zoals sojabonen en erwten. Pinda’s groeien onder de grond en noten aan een boom (boven de grond). Ze zitten wel vol met vitamine B1, B3 en foliumzuur, maar ook met omega-6. Omdat wij al voldoende omega-6 via onze voeding binnenkrijgen, kan je beter niet teveel pinda’s eten. Maar een boterham met pindakaas is af en toe toch wel heel erg lekker. Maak deze eens zelf.

Gezonde notensoorten

Bestel je gezonde noten bijvoorbeeld bij denotenshop.nl volgende dag geleverd en een leuk spaarpunten systeem!


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden