Heb je nog gekookte rijst over? Maak er dan deze heerlijke en snelle Gebakken rijst met kimchi en ei van. Ook fijn om hierin restjes groenten te verwerken. Een mooie manier om je koelkast op te ruimen en te verwerken in een lekker vegetarisch gerecht. Ik heb een zak Aziatische roerbakgroente erin verwerkt. Een gebakken ei erbij maakt het gerecht helemaal af.

 

Kimchi*

 

Kimchi is gefermenteerde ingelegde groenten, die als bijgerecht bij ontbijt, lunch en avondeten wordt geserveerd. Het is een eeuwenoud traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Hiervoor wordt meestal (Chinese) kool gebruikt, rode peper, knoflook en gember. Het zit vol van smaak en is ook nog eens supergezond voor je. Door het fermenteren blijven de groenten lang houdbaar en is het ook nog eens goed voor je darmflora.
De Kimchi is heerlijk als bijgerecht, maar je kunt het ook verwerken in dit gerecht. En voor de durfal heb ik nog een recept van Kimchi stamppot. Super spicy, maar wel ontzettend lekker.
Je kunt tegenwoordig ook kant-en-klare kimchi bij de grotere supermarkten of toko’s kopen.

 

Gebakken rijst

 

Fried rice oftewel gebakken rijst is een heerlijk gerecht om gekookte rijst in te verwerken. Misschien heb je wel een bak rijst van de afhaal Chinees over, dan kan je dit mooi ervoor gebruiken.
Ik had nog een beetje gekookte basmati rijst staan in de koelkast en had weinig tijd om te koken, maar heb hiermee toch een verantwoorde maaltijd uit de keuken getoverd.
Aangezien we steeds minder vlees gaan eten, heb ik er een gebakken ei bij gedaan.
Het makkelijke van dit gerecht is dat je alles in een wok bakt. Dus weinig afwas, haha.

 

Het is wel belangrijk dat je een rijstsoort gebruikt met een lange korrel zoals de basmati.
Verder kan je veel verschillende soorten groenten gebruiken. Of je koopt een zak roerbak groenten en gebruikt die, dan ben je wel heel snel klaar omdat je de groenten niet hoeft te snijden. Peultjes, sugar snaps, paksoi, boontjes, wortel, paprika, doperwtjes, etc. kan je ook door de rijst verwerken.

 

Tips:

 

Wat ook vaak bij gebakken rijst gedaan wordt, is dat er ook nog geklutste eieren meegebakken worden met de rijst. Dit doe je pas op het laatst als de rijst gebakken is. Schuif dan alles aan de kant in de pan en giet de geklutste eieren in het midden van de pan. Bak dit een minuutje en meng het dan door de rijst.
Ik heb ook nog een lekker recept voor een Nasi gemaakt van bloemkool rijst voor jou.

 

 

Recept Gebakken rijst met groenten en ei: