Kimchi is een eeuwenoud traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het is gefermenteerde ingelegde groenten, wat als bijgerecht bij ontbijt, lunch en avondeten wordt geserveerd. Het is al generaties lang een belangrijk onderdeel van Koreaanse huishoudens en heeft de status van superster in de keuken verworven.
Met een complexe smaak en een verscheidenheid aan toepassingen is de aantrekkingskracht van kimchi groot. Gemaakt van groenten, meestal Chinese kool, rode peper, knoflook, gember en vissaus, heeft het een scala aan smaken (zoet, zuur en kruidig). Het werkt het op zichzelf als smaakmaker, ingrediënt, dipsaus en bijgerecht.
Het zit niet alleen vol smaak maar is ook nog eens supergezond voor je. Door het fermenteren blijven de groenten lang houdbaar en is het ook nog eens goed voor je darmflora.

 

Kimchi

 

De mix wordt gepekeld en gefermenteerd, wat oorspronkelijk een manier was om de groenten te bewaren voor de wintermaanden. Kool is de meest voorkomende groente die wordt gebruikt om kimchi te maken, hoewel wortels, radijs, komkommer en lente-uitjes ook vaak worden gebruikt. Er zijn honderden recepten ervoor die variëren afhankelijk van de regio en het seizoen waarin ze worden geproduceerd. En het is heel gemakkelijk om er een veganistisch gerecht van te maken door alle ingrediënten plantaardig te houden.

 

Kimchi is verkrijgbaar in toko’s en grote supermarken. Maar het kan leuk zijn om je eigen samen te stellen op basis van je smaak. Het kan wat tijd kosten om de groenten te bereiden, maar net als bij ander gefermenteerd voedsel (bijvoorbeeld brood, bier en waterkefir) maar dan krijg je wel iets lekkers. Het is een tijdje houdbaar, waardoor het een voordelig, veelzijdig en gemakkelijk te bereiden voedselproduct is om in de koelkast te bewaren.

 

Smaak

 

De smaak van kimchi is complex en varieert sterk, afhankelijk van het recept. De belangrijkste smaken die je erin aantreft zijn zuur, kruidig, pittig en umami. De smaak zal ook variëren afhankelijk van de groenten die je kiest, de duur van de gisting en de gebruikte hoeveelheid zout of suiker.

 

Omdat het een gefermenteerd gerecht is, is de meest prominente smaak typisch zuur. Melkzuur dat tijdens de fermentatie door bacteriën wordt geproduceerd, zorgt voor een pittige, scherpe smaak die lijkt op die van zuurkool. De knoflook, indien aanwezig, wordt tijdens de fermentatie intenser van smaak. Het kan ook pittig zijn, afhankelijk van hoeveel peper er wordt gebruikt

 

Recepten met kimchi:

 

Kimchi stamppot
Gebakken rijst met kimchi
Pizza met kimchi en burrata

 

 

Recept Kimchi zelf maken: