Maak eens een perfect geroosterd buikspek met rode spitskool uit de oven. Lekker met het gedroogde fruit en appel erbij. Deze buikspek is een heerlijk gerecht om voor meerdere personen te bereiden. Elke keer als ik buikspek maak, is het een groot succes. Misschien denk je dat kan ik niet bereiden, maar het is echt niet moeilijk om te maken. Als je het recept volgt dan lukt het jou ook. Probeer het eens!

 

Het buikspek heeft super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant.
Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.

 

Buikspek

 

Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue. Buikspek in lapjes gesneden zijn de bekende speklapjes.
Ik heb nu een heerlijk stuk Livar buikspek gekocht bij mijn online slager Beef&Steak. Tjonge wat was dat lekker en wat een verschil in smaak.
Het vlees van de Livar varkens heeft een mooie marmering en een behoorlijke vetlaag. Alle smaken zitten in dit vet. Het prachtige vlees is heerlijk van smaak en structuur.

 

In mijn blog: Verschillende soorten varkensvlees kan je nog meer bijzondere stukken varkensvlees vinden.

 

Rode spitskool

 

De rode spitskool is de rode variant van de bekende groene spitskool. Het is een soort kruising tussen rode kool en spitskool. De rode spitskool heeft dezelfde smaak als de groene spitskool en heeft als voordeel dat het een veel kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool. Gestoofd in de oven samen met het vlees geeft de kool een heerlijke smaak.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten. Verwijder de witte kern en snijd dan de delen dan in dunne repen.

 

Tips:

 

Je hebt wel een grote ovenschaal nodig voor dit gerecht. Heb je dat niet, bak de rode kool dan met een fruit in een grote (hapjes)pan.

Mocht je geen rode spitskool kunnen vinden, neem dan rode kool. Deze heeft wel een stuk langer nodig dan de spitskool. Houdt daar rekening mee.

Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!

Laat het vlees ongeveer 10 minuten rusten als het uit de oven komt, voordat je het gaat aansnijden.

 

Erbij:

 

Je kunt hierbij nog lekker brood, een lekkere aardappelpuree, gebakken aardappelen, pastinaakpuree of een groene salade serveren.

 

 

Recept Geroosterd buikspek met rode spitskool: