Ik heb toch een heerlijk puree recept voor jullie. Deze romige pastinaakpuree zal het goed doen met de feestdagen. Extra romige en super gladde puree, daar kan geen aardappelpuree tegen op. Nou ja behalve een heerlijke luchtige aardappelmousseline dan. Het voordeel van deze pastinaakpuree is dat je verder geen groenten meer hoeft te serveren bij een gerecht, want de puree is de groente.

 

Pastinaken

 

Pinksternakel, witte peen oftewel pastinaak, is een hele oude peenachtige groente die nu weer in ons land verbouwd wordt. Het was een vergeten groente, maar de pastinaak heeft al jaren geleden zijn comeback gemaakt. Vergeten groenten zijn bepaalde groenten die vroeger veel gegeten werden, maar daarna in de vergeethoek geraakt zijn. Ze werden niet meer gegeten.

 

De pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar ze daarom maximaal drie dagen in de groentelade van de koelkast en het liefst in een papieren zak.

 

Vanaf oktober is de pastinaak overal goed verkrijgbaar.
Deze witte wortel is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak van de pastinaak zit tussen de knolselderij en wortel in.
Bereid de pastinaak zoals een wortel, de kooktijd is wel iets korter. Lekker in een stamppot, door aardappelpuree of in een soep.
Probeer deze Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto, Pastinaak kastanjesoep, Pastinaak uit de oven, Pastinaak frietjes met een pittige dressing
of heerlijke Pastinaak muffins eens.

 

Door de pastinaak zachtjes te koken in de melk en room, krijg je een heerlijke puree. Kook het wel met de deksel op de pan, waardoor het vocht niet zal inkoken. Als de blokjes pastinaak zacht geworden zijn, schep ze uit de pan (dus zonder vocht). Dit pureer je eerst en daarna voeg je zoveel kookvocht toe tot je een heerlijke gladde en zijdezachte puree hebt. Mocht je de puree ver van tevoren willen bereiden, dan mag die puree wel iets dunner zijn, want met het opwarmen zal het sowieso weer wat dikker worden.
Ideaal dus om van tevoren te bereiden, zodat je op de avond zelf er geen werk aan hebt, behalve dan het opwarmen van de puree.

 

Tip:

 

Als je geen keukenmachine hebt, pureer de pastinaak dan met een staafmixer.

 

 

Recept Romige pastinaakpuree: