Ineens dacht ik van de week aan de boerenomelet wat zo’n succesnummer voor de lunch was in het restaurant mijn ouders. Ik vond dit altijd heel erg lekker maar had het nog nooit zelf gemaakt. Hoogste tijd om de goed gevulde boerenomelet van onze chef te maken. En ja, het was weer superlekker. Eet deze omelet als lunch of zelfs als avondmaaltijd.

 

Boerenomelet

 

Een boerenomelet is een omelet gevuld met lekker veel groenten en spekjes voor extra smaak. De ene doet er wel aardappel bij en de andere niet, maar volgens mij zat er bij ons wel aardappel bij. Heb het nog aan mijn moeder en mijn broertje gevraagd, zij hebben deze omelet namelijk ook heel vaak gemaakt. Ik heb precies dezelfde ingrediënten van weleer genomen, maar maak de omelet met de ingrediënten die jij lekker vindt.

 

Als er een kok bij ons kwam solliciteren, dan mochten ze eerst mee-eten en daarna moest hij/zij een omelet bakken. Dit waren de maatstaven voor mijn moeder. Als hij/zij snel at, dan wist ze dat het iemand was die snel kon werken en de ultieme test was natuurlijk een goede omelet bakken. Als je dit niet kunt, nou dan maakte je geen kans bij mijn moeder.

 

De perfecte omelet

 

Een perfecte omelet bakken lijkt zo makkelijk, maar het is nog een hele kunst. Ik vind het lekker als de omelet nog een beetje zacht van binnen is, dit heet baveuse op z’n Frans. Dit betekent dat de omelet wel lekker luchtig is, gaar aan de buitenkant maar zacht (bijna gaar) vanbinnen.

 

Daar zijn dus een paar trucjes voor:

Kluts allereerst de eieren in een kom en voeg wat melk of room toe (en peper en zout)
Gebruik een goede antiaanbakpan of een pan met een dikke bodem
Laat een klont boter met wat olie smelten in een pan (op niet al te hoog vuur) en giet hierin dan het eimengsel. Verdeel het mengsel goed over de hele bodem.
Dan duw je met een spatel de omelet een beetje naar binnen vanaf de zijkant van de pan.
Bak de omelet niet op te hoog vuur, hij mag niet (te) bruin worden.
Als de omelet bijna gaar is, dan haal je de pan van het vuur (de omelet zal nog iets verder garen in de warme pan).
Beleg een helft van de omelet met de groenten en vouw hem dan voorzichtig dubbel.

 

De boerenomelet is typisch Nederlands. Zo is de frittata typisch Italiaans en de tortilla een typisch Spaanse omelet.

 

Tip:

 

Je kunt voor het gemakt ook een zak Hollandse roerbakgroenten nemen en deze roerbakken in plaats van alle groenten apart schoon te maken en te blancheren.

 

 

Recept Goed gevulde boerenomelet: