Griekse moussaka zelf thuis maken is wel even een karweitje, maar zoveel lekkerder dan die uit een pak. Maak een grote schaal en zet deze lekker op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen. En als er dan nog wat overblijft, dan heb je de volgende dag nog een lekker maaltje. Of doe de rest in de vriezer, voor als je een keer geen tijd/zin hebt om te koken.

 

Moussaka is een traditioneel Griekse ovenschotel gemaakt van aubergines, gehakt en aardappelen. Deze worden in laagjes in een ovenschaal bereid met daarop een bechamelsaus. Origineel wordt het met lamsgehakt gemaakt, maar als jij dit niet lekker vindt of je kunt het niet vinden, gebruik dan rundergehakt. Ook wordt er een Griekse schapenkaas gebruikt in dit gerecht, je kunt dit vervangen door Parmezaanse kaas of een andere kaas met heel veel smaak zoals een oude geraspte kaas.
Je kunt in principe alles van te voren bereiden en de schotel dan voor het eten in een oven van 180˚C verwarmen.

 

Het is een behoorlijk zwaar gerecht, ik wil er nog eens een ‘lichtere’ versie van maken. Je kunt er ook een vegetarische versie van maken door het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt. En als je geen aardappelen wilt gebruiken, vervang die dan voor gegrilde courgetteplakken.

 

Griekse schotels

 

Heb je meer zin in een lichtere Griekse schotel, probeer dan eens dit Grieks kabeljauwhaasje met citroen uit de oven.

 

 

Recept Griekse moussaka: