Als je gek op lamsvlees en stoofpotjes bent, dan is dit gerecht echt iets voor jou. Heerlijk zacht vlees, vol van smaak, dit wil jij proberen. Griekse stijl lamsschenkels hebben even nodig om te garen, maar dan serveer je wel super mals vlees met de smaken uit de Griekse keuken.

 

Lamsvlees

 

Lamsvlees, je houdt ervan of niet. Zo heeft schapenvlees een hele uitgesproken smaak, lamsvlees heeft dat een stuk minder. Het mag alleen lamsvlees heten als het jonge schaap niet ouder is dan een jaar. Hoe jonger het lammetje, hoe malser het vlees. Vlees wat ouder is dan een jaar moet als schapenvlees verkocht worden. Schapenvlees is een stuk vetter en sterker van smaak en wordt vooral gebruikt in stoofgerechten.

 

Lamskoteletjes, lamshaasjes of lamsrack zijn niet te versmaden zachte stukjes vlees, wat maar even gebakken hoeft te worden. Dit vlees is rosé gebakken het lekkerst om te eten.
Maar vergeet ook niet het andere lamsvlees zoals lamsschouder, bout, lamsschenkels of lamsnek.
Volgens de liefhebbers zijn dit toch wel de lekkerste stukjes vlees van het lam. Als je dit heel langzaam en lang stooft, krijg je supermals vlees wat van het bot valt. Heerlijk in stoofpotten zoals bijvoorbeeld deze Lamsnek curry.

 

Lamsschenkel

 

Als ik schenkel zeg, denk jij misschien aan soepvlees. Maar van lamsschenkels kan je heerlijke stoofgerechten maken. De schenkels zijn ideaal om heel langzaam te garen. Door het collageen blijft dit stukje vlees ontzettend smeuïg en zacht na het stoven.
Probeer ook eens deze Lamsschenkels met granaatappel en Lamsschenkels gestoofd in balsamico.

 

Jouw slager zal waarschijnlijk geen lamsschenkels hebben, die van mij tenminste niet. Daarom bestel ik lamsschenkels en ook ander (lams)vlees, altijd online bij Beef&Steak.
Als jij lamsvlees wilt bereiden, denk je wellicht niet aan lamsschenkels. En dat is jammer, dit vlees is ontzettend lekker. De schenkels zijn net zoals de nek het zogenaamde ‘werkvlees’ en dit vlees bevat veel bindweefsel. Daarom is op laag vuur en lang stoven de beste manier om dit vlees te bereiden. Het vlees wordt dan botermals en super smakelijk.
Het bot in de schenkels zorgt voor heel veel smaak, je kunt de schenkels met of zonder bot serveren.

 

Tips:

 

Je kunt de lamsschenkels ook klaarmaken in een slowcooker of in een pan in de oven (op ongeveer 160˚C).

Er zit een dun vliesje om de schenkels heen, dit hoef je niet te verwijderen. Het zorgt er namelijk voor het dat vlees goed bij elkaar blijft.

Het overgebleven vlees heb ik nog iets langer gegaard in het vocht tot het uit elkaar viel. Dit lekkere stoofvlees heb ik met polenta geserveerd.

 

 

Recept Griekse stijl lamsschenkels: