Het is koud buiten, tijd voor een lekkere stoofpot. Stoven vind ik een fijne manier van koken, je doet alles in een pan en laat het lekker pruttelen. Comfortfood ten top, dat kunnen we wel gebruiken op koude dagen. Deze lamsschenkels gestoofd in balsamico is dan ook een zalig gerecht om te maken in de herfst of winter. Een stoofpot wat niet kan mislukken, het enige wat het nodig heeft is een paar uur tijd. Het resultaat is dan super zacht vlees wat van het bot valt.

 

Lamsschenkels

 

Jouw slager zal waarschijnlijk geen lamsschenkels hebben, die van mij tenminste niet. Daarom bestel ik lamsschenkels en ook andere stukken (lams)vlees, altijd online.
Als jij lamsvlees wilt bereiden, denk je wellicht niet aan lamsschenkels. En dat is jammer, dit vlees is ontzettend lekker. De schenkels zijn net zoals de nek het zogenaamde ‘werkvlees’ en dit vlees bevat veel bindweefsel. Daarom is op laag vuur en lang stoven de beste manier om dit vlees te bereiden. Het vlees wordt dan botermals en super smakelijk.

 

Je kunt de lamsschenkels ook klaarmaken in een slowcooker of in een pan in de oven (op ongeveer 160˚C).
Er zit een dun vliesje om de schenkels heen, dit hoef je niet te verwijderen. Het zorgt er namelijk voor het dat vlees goed bij elkaar blijft.
Het bot in de schenkels zorgt voor heel veel smaak, je kunt de schenkels met of zonder bot serveren.
Ben jij ook zo gek op lamsvlees? In mijn blog Eet jij wel eens lamsvlees, lees je alles over de verschillende stukken vlees van het lam.

 

Erbij

 

Je zou dit vlees met een lekker stuk brood kunnen serveren, wat je dipt in de overheerlijk saus. Een groene salade erbij is dan voldoende.
Ik heb er een heerlijke cassavepuree bij gemaakt, het recept ervoor vind je hier.
Maar lekkere gebakken aardappeltjes of een andere groentepuree zal er ook goed bij passen.

 

Tips:

 

Ik had twee grote schenkels (ruim 1 kilo) en dit was voldoende voor vier personen.
En nog zo’n heerlijk recept zijn deze Lamsschenkels met granaatappel en Indiase lamsnek curry.

 

 

Recept Lamsschenkels gestoofd in balsamico: