Een beetje zoet en een beetje pittig, deze gekruide gekonfijte kumquats worden gestoofd in een sinaasappellikeur met kaneelstokje, steranijs, sinaasappelrasp en sinaasappelbloesemwater. Het vereist ongeveer 40 minuten actieve tijd en het zal alles naar een hoger niveau tillen, van toast tot yoghurt tot ijs! Ik beloof! Ik heb Griekse yoghurt met gekonfijte kumquats geprobeerd en het was zalig.

 

Wat is gekonfijt?

 

Heb je gehoord van gekonfijte eend? Eend wordt langzaam gegaard in zijn eigen vet. ‘Confit’ is echter van toepassing op alle soorten fruit, groenten en vlees.
Het woord confit is afgeleid van het Franse werkwoord confire, wat simpelweg bewaren betekent. Traditioneel verwijst gekonfijt eenvoudigweg naar elk soort geconserveerd voedsel, of het nu vlees, fruit of groenten is. Deze conservering vindt plaats door voedsel langzaam te koken in een vloeistof. Bij fruit is dit doorgaans een zeer geconcentreerde suikerstroop; bij vlees en groenten is dit een puur vet.
Bij deze gekonfijte kumquat worden de verse kumquats gestoofd in een geconcentreerde siroop. De resultaten zijn spectaculair!

 

Wat zijn kumquats?

 

Kumquats zijn citrusvruchten ter grootte van een druif die je mond vullen met een vleugje zoetzure citrussmaak als je ze in hun geheel ploft. Deze heerlijke kleine vruchten kunnen in totaal worden gegeten met schil, zaden en vruchtvlees. In feite is de schil het zoete deel, terwijl het vruchtvlees voor het zuurtje zorgt.
Kumquats zijn rijk aan zowel vitamine C als vezels. Je krijgt er meer vezels in dan in een portie van de meeste andere verse vruchten.

 

Kumquats zijn behoorlijk bederfelijk. Elke keer als ik ze koop, moet ik ze doorzoeken voordat ik ze in de koelkast leg. Meestal heb ik er maar 1 of 2 die weggegooid moeten worden.
De gekonfijte kumquats blijven ongeveer twee weken goed kunnen in de koelkast.

 

Ook zo gek op kumquats? Probeer dan ook eens deze:

Kumquat lavendelsiroop
Aziatische varkenshaas met kumquats

Erbij

 

Zoals je op de foto kunt zien, heb ik deze gekonfijte kumquat met Griekse yoghurt gegeten. Maar het is ook heerlijk op een geroosterd sneetje knapperig brood, eventueel met geitenkaas of ricotta eronder.
Of meng het met vanille- of sinaasappelyoghurt.
Schep het over het ijs.
Serveer het als garnering bij een chocolademousse.

 

Tips:

 

De sinaasappellikeur* is geheel optioneel, maar ik raad het wel aan! Je kunt Triple Sec, Grand Marnier, Arancello of elke sinaasappellikeur gebruiken die je bij de hand hebt, of deze helemaal weglaten.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Griekse yoghurt met gekonfijte kumquats: