Turkish style vegetables with yoghurt and green chili oil heet het recept van Yotam Ottolenghi. O ja had ik jullie al laten weten dat ik een groot fan ben van zijn recepten?
Enfin, in het recept worden de groenten gefrituurd en gemengd met yoghurt en daar overheen nog de olie. Ik vond dit iets te veel van het goede en heb daarom de groenten gegrild en verder gegaard in de oven. En een soort kruiden-labneh gemaakt – waarvan een dot op de groenten gaat – en een beetje kruidenolie erover. Ook heb ik er nog wat parelcouscous bij geserveerd. Daardoor is dit gerecht van groenten met labneh en groene chili-olie een complete maaltijd geworden.

Groenten met labneh en groene chili-olie

 

Geroosterde groenten

 

Yotam is kunstenaar wat betreft groentebereidingen. En dit vegetarisch recept met geroosterde groenten zal jouw etentje zeker opvrolijken.
Deze groenten ontmoeten gekruide labneh in dit adembenemende vegetarische gerecht. Geserveerd met dikke yoghurt, gekruid met olie, is dit niet te moeilijk te maken. Maar de smaken zijn hemels en complex.

 

De groenten verwarmen en verzachten de labneh, waardoor deze bijna smelt, terwijl de labneh de groenten rijkdom en smaak geeft. De kruidenolie maakt het allemaal tot een prachtig groentegerecht, wat stiekem ook behoorlijk voedzaam is.
Bijna elke groente zal hier werken, maar ik ben dol op groenten zoals courgette, aubergine en paprika die een hete grillpan kunnen verdragen.
In plaats van met parelcouscous, kan het ook heel goed worden geserveerd bij een stuk vis of gegrilde steak of kip.

 

Labneh

 

Wat is labneh? Misschien ken je deze romige soort verse kaas wel, maar het is eigenlijk een uitgelekte yoghurt, gemengd met zout. Vaak wordt hiervoor volle (schapen- of geiten-) yoghurt in een vochtige kaasdoek gedaan. Dit gaat vervolgens in een zeef om de yoghurt uit te laten lekken. Na een nachtje heb je vervolgens labneh, die je in heel veel gerechten gebruiken kunt.

 

Vooral in de Syrische en Libanese keuken komt deze romige kaas veel voor.
Het heeft de smaak van een romige en zoute hangop. Je kunt het serveren als dip, samen met olijfolie, specerijen en verse kruiden.
Zelf maken is dus heel makkelijk, maar als je het wilt kopen dan vind je het in de grotere supermarkten.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Groenten met labneh en groene chili-olie: