Ik was met mijn moeder naar onze lokale markt gegaan. Hoewel het een klein marktje is, staan er wel de basic kramen. Ze was vooral enthousiast over de grote groenteboer, waar ik altijd kom en ging enthousiast haar boodschappen doen hier. Ook kocht ze Hollandse Nieuwe voor ons voor de lunch. Nu is die haring lekker om zo weg te happen of om op een broodje te doen, maar ik wilde er iets speciaals van maken. Zo vaak komt mijn moeder namelijk niet. Het is een heerlijke haringsalade met courgette en mango geworden en dat viel in de smaak. Pff gelukkig maar, want moeders die de eerste vrouwelijk MasterChef van Nederland was, is nogal kritisch.

 

Hollandse Nieuwe

 

Elk jaar kijken de haringliefhebbers uit naar de Hollandse Nieuwe. Afgelopen 15 juni was het zover en is deze haring weer verkrijgbaar in ons land. De vette nieuwe maatjesharing mag alleen vanaf de officiële start van het seizoen tot het einde van het seizoen zo heten. Deze haring is lekker vet, fris en super mals. De kleur van de haring is helder rood tot roze van binnen en van buiten heeft het een mooie zilveren glans.
Buiten het seizoen kan je deze salade natuurlijk ook met de ‘gewone’ haring maken.

 

Courgette

 

Ik mocht twee CRÜ Courgettes ontvangen om uit te proberen. Het bijzondere van deze courgette is dat die het beste rauw gegeten kan worden. Het heeft een prachte gestreepte groene buitenkant en een knapperige structuur. Door deze courgette rauw te eten, behoud je natuurlijk alle vitamines, mineralen en vezels.
Mocht je deze courgette nog niet kunnen vinden in de winkels, vervang het dan door een ‘gewone’ courgette of een komkommer.

 

Mango

 

Het lijkt misschien een bijzondere combinatie mango met haring, maar ik kan je verklappen dat het heerlijk is. Het zoete van de mango gaat heel goed samen met het zoute van de haring. Daarbij nog het peperige van de rucola sla, het knapperige van de courgette en het zoetzure van de ingemaakte radijs. Ik zou zeggen …. probeer het eens!

 

Tip:

 

Het recept voor de ingemaakte radijs, vind je hier.

 

 

Recept Haringsalade met courgette en mango: