Mijn vader vond het geweldig om een Indonesische rijsttafel te maken voor ons. Dagen van tevoren was hij dan bezig met marineren en voorbereiden. En we moesten wel allemaal komen eten op zondag, het liefst met zoveel mogelijk aanhang. Dit was echt zijn ding. Mijn moeder die ook top kon koken (zij was de eerste Nederlandse vrouwelijke meester chef), liet hem lekker zijn gang gaan. Helaas is papa maar 51 geworden en heeft hij niet meer meegemaakt hoe ik nu culinair bezig ben. Maar ik laat hem voortbestaan door zijn recepten eer aan te doen. Zo ook deze Indonesische Ajam Pedis.
Sweet memories!

 

Ajam Pedis

 

Ajam Pedis oftewel hete Indonesische kip, kan je zo spicy maken als je zelf wilt door een of meer rode pepers te gebruiken. Vroeger was ik gek op hete gerechten, maar na mijn gastric sleeve operatie trek ik het hele pittige helaas niet meer. Dus iets minder pedis dan maar.
Ik ga mijn moeder vragen welke Indonesische recepten (die ik nog niet op de site heb staan) hij nog meer maakte. Jullie kunnen dus nog wel een paar voorbij zien komen in de toekomst.
De basis voor veel Indonesische recepten is een boemboe. Dit is een kruiden/specerijenmengsel welke origineel in een vijzel werd gemaakt. Meestal zit er ui en knoflook in, daarnaast rode pepers en andere Oosterse kruiden.

 

Nu kan je tegenwoordig heel veel kant-en-klare boemboe (kruidenpasta’s) kopen, maar zelf maken is toch wel het lekkerst. Dus neem er even de tijd voor en maak dit zelf. Natuurlijk hoef je dit niet in een vijzel te doen, maar gooi je alles in je keukenmachine of mix je het met een staafmixer. Gemak dient de mens in deze.

 

Tips:

 

Serveer gekookte witte rijst en Sajoer boontjes erbij eventueel aangevuld met Komkommer in zoetzuur en Atjar.
Zoek op de site onder Indonesische Keuken en je zult nog meer heerlijke gerechten vinden.

 

 

Recept Indonesische Ajam Pedis: