Het is herfst en we kunnen weer gratis kweeperen plukken in ons dorp. Van de helft van de geplukte kweeperen heb ik al een heerlijke trifle gemaakt en van de rest deze zalige jam van kweeperen. Een bijzondere jam gemaakt een unieke vrucht.

 

Kweeperen

 

De kweepeer lijkt qua vorm op een gewone peer, maar is eigenlijk een totaal andere vrucht. Deze peer is keihard en kan je pas eten als het lang gestoofd heeft. En dan heb je een heerlijke vrucht met een bijzondere fruitige/bloemige smaak. Het is familie van de roos en na het koken, ruikt het daar ook een beetje naar.
Kweeperen zijn beschikbaar in het najaar tot november. Als jij ze zelf wilt plukken, ruik dan aan de onderkant van de vrucht. Heeft het een sterke bloemige geur, dan is het rijp en kan je ze plukken.

 

Ik heb al eens een Kweepeer en cranberry chutney, Langzaam gestoofde kweeperen, Membrillo en een Chutney van kweepeer met abrikozen gemaakt. En natuurlijk die heerlijke Trifle met gestoofde kweeperen die het goed zal doen op een feestelijk etentje thuis.

 

Jam

 

Je kunt voor deze jam de kweeperen het beste grof raspen. In kleine blokjes snijden is bijna niet te doen, omdat de vrucht zo hard is. Je kookt de rasp samen met citroensap en suiker tot je een soort confituur hebt, wat een beetje op de membrillo lijkt.

 

Tips:

 

De potten jam blijven ongeopend zeker een half jaar goed in de koelkast.

Ik heb als smaakmakers (Ceylon) kaneel en vanille toegevoegd. Je kunt ook nog andere specerijen zoals kardemom, speculaaskruiden, chai kruidenmix of rozenwater toevoegen voor extra smaak.

Lekker bij een kaasplankje of als zoet beleg op een geroosterde boterham of beschuitje. Meng het door de yoghurt, kwark of vanillevla of verwerk het in een cake.

 

 

Recept Jam van kweeperen: