Het is tijd voor chutney, wanneer de geur van azijn het huis vult en de keukenramen beslagen zijn met de condens van een borrelende weckpot. In deze maand wordt gebruik gemaakt van prachtige herfstfruit, namelijk de kweepeer en appel. Ik heb nu een heerlijke kruidige chutney van kweepeer met abrikozen gemaakt.

 

Kweeperen

 

De kweepeer is niet bijzonder populair in ons land, wat jammer is omdat ze een unieke smaak en textuur hebben. Je kunt ze vinden bij een goede groenteboer en biologische winkels. Ik heb het geluk dat ik ze gratis kan plukken in ons dorp. Op diverse plekken staan namelijk kweepeerbomen.
Als je de geschilde kweeperen in een bak met citroenwater doet, verkleuren ze niet. Maak je echter geen zorgen als dat wel gebeurt, want tijdens het koken worden de vruchten bruin.

 

Als je nog nooit met kweepeer hebt gekookt, staat je een aangename verrassing te wachten. Hoewel ze sterk op appels lijken, is deze ‘vergeten ’fruit verfrissend onderscheidend. Met kleverige schillen, een groot klokhuis en zuur vruchtvlees zijn kweeperen lastiger te bereiden dan appels. Maar het extra beetje moeite dat ermee gepaard gaat, wordt beloond door hun zalige geur en smaak. Met deze chutney heb ik een zoet-pittige smaakmaker gecreëerd die heerlijk past bij gebraden varkensvlees, kip of kalkoen. Kweepeer combineert prachtig met ander herfstfruit zoals appels. Gember verlevendigt het mengsel en voegt samen met de specerijen een warmte toe aan de chutney.

 

Chutney

 

Chutney is een smaakmaker uit de Indiase keuken. Kenmerkend is de combinatie van fruit met zoet/zuur en vaak pikante pepertjes. Ideaal om rijstgerechten of bijvoorbeeld kip meer smaak te geven. Ook lekker op brood met kaas of ham.
Laat chutney bij voorkeur een maand staan voor de pot open te maken. De smaken kunnen zo nog wat meer op elkaar inwerken en maakt de chutney nog lekkerder.

 

Weckpotten

 

Om de weck- of jampotten te steriliseren kook je ze (ook de deksels meekoken) 15 minuten in een grote pan met water. Haal de potten daarna uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
De potten en deksels kan je ook in de oven plaatsen steriliseren. Zet ze op en bakplaat voorzien van bakpapier in de oven op 150 graden en laat ze 15 minuten staan in de oven.

Tips:

 

Laat de chutney een maand staan zodat de smaken kunnen rijpen.

Deze chutney is ook heerlijk op een kaasplankje.

Probeer ook eens deze lekkere Langzaam gestoofde kweeperen, Jam van kweeperen, Membrillo en Trifle met gestoofde kweeperen.

 

 

Recept Chutney van kweepeer met abrikozen: