Deze winterse chutney is heerlijk bij een stukje vlees of op een lekker kaasplankje. Maak het voor de feestdagen voor een speciaal etentje. Of maak een paar potjes van deze kweepeer en cranberry chutney om weg te geven met de Kerstdagen.

 

Kweeperen

 

De kweepeer in deze chutney heb ik in ons eigen dorp geplukt. Een dorpsgenoot maakte mij hierop attent, hartstikke fijn natuurlijk. Ik het twee kweeperen gebruikt voor dit recept, die wogen samen ongeveer 400 gram. En de andere kweeperen heb ik lekker gestoofd.

Kweeperen zijn geen gewone peren, maar deze peer is wel verwant aan de peer. Het lijkt een beetje op peer/appel maar dan met een onregelmatige vorm. De peer is geel aan de buitenkant en soms zit er een donsachtig laagje op. Van binnen is hij wit, maar na het schillen verkleurt het snel, maar in dit recept geeft dat niet. Het wordt toch al een bruinkleurige chutney.

De kweepeer is een vergeten vrucht en dat heeft een reden. De kweeperen zijn namelijk keihard, moeilijk te schillen en te snijden en moeten lang gestoofd of gekookt worden om er iets lekkers van te maken. Maar als je deze in kleine stukjes snijdt, zijn ze best wel snel gaar.

Eind september / begin oktober kan je de kweeperen plukken. Sporadisch zie je ze bij de groenteboer liggen, die zijn dan ook nog eens niet goedkoop. Wel kan je ze in de Turkse winkels vinden. Maar als je iemand kent met een boom of een adresje vind zoals ik, pluk ze dan zelf.

 

Cranberries

 

Zeg je cranberries, dan ze je Kerst. Dit zijn typische bessen die veel met de Kerstdagen gegeten worden. Prachtig rood en heerlijk in deze chutney. Vroeger werden ze alleen vers verkocht tegen de feestdagen, maar nu zijn ze het hele jaar te koop uit de diepvries bij de supermarkten.

 

De vijfkruiden poeder of 5-spices kruidenmix kan je ook vinden bij de supermarkten, vaak bij de Aziatische producten. In een toko vind je deze kruidenmix sowieso.

 

De chutney kan je warm of koud serveren. Doe de chutney wel in gesteriliseerde weckpotten, zet die in de koelkast dan kan je de chutney heel lang bewaren.

 

 

Recept Kweepeer en cranberry chutney: