In dit seizoen spat het verse fruit je tegemoet bij de groenteboer en in de supermarkt. Ik heb al een heerlijke aardbeien rabarbercompote gemaakt. De kersen moeten ook eigenlijk op. Zal ik ze combineren in een smoothie? We proberen het gewoon, en wat denk je … het is een heerlijke kersen en rabarbersmoothie geworden. Ik heb er ook nog wat proteïnepoeder in gedaan voor de nodige eiwitten. Je kunt dit er natuurlijk uit laten.
Het meeste werk is de kersen te ontpitten, gelukkig heb ik daar een handig apparaatje voor. Om een lekkere ijskoude smoothie te maken, heb ik de kersen van tevoren in de vriezer gedaan.

 

Rabarber

 

Wist jij dat rabarber eigenlijk een friszure groente is, die ook wel als fruit wordt verwerkt in compote. Dit is eigenlijk de manier waarop rabarber meestal gegeten wordt. Het recept voor de rabarbercompote kan je hier* vinden. Eet het als bijgerecht bij diverse (Hollandse) gerechten of als nagerecht, met wat geklopte slagroom erbij. Rabarber zijn er in twee varianten: met (groen)rode stengels, maar soms ook met groene stengels. Die laatste is zuurder.
Let bij het kopen verder op dat de stengels wel stevig aanvoelen, zonder zachte plekken. Rabarber kan je ook rauw eten, zoals bijvoorbeeld in deze Rabarber salsa met komkommer en koriander.

 

Ik denk dat de eerste kennismaking met rabarber voor iedereen een soort aardbei-rabarberdessert is. Dat is prima, want veel mensen zijn wel dol op aardbeiensmaak. Aardbei is een briljante dekmantel voor nieuwe dingen. En hoewel ik dol ben op rabarber en aardbei als toetje, wil je soms echt dingen eten die geen toetje zijn. Dus deed ik wat ik altijd doe: smoothies maken (maar serieus. Je hebt geen idee hoeveel smoothies ik in een bepaalde weken maak. En naast de aardbeien rabarbercompote, heb ik ook kersen gebruikt. Want dat had ik in mijn koelkast en ik wilde jullie niet vervelen met nog een aardbei-rabarberdessert.

 

Tips:

 

In plaats van kersen kan je ook bevroren aardbeien, frambozen, blauwe bessen of bramen nemen. En wil je snel klaar zijn, dan kan je ook een doosje diepvries kersen kopen.

Ik heb nu kokoswater gebruikt, je kunt dit vervangen door bijvoorbeeld (plantaardige)melk, yoghurt of waterkefir.

Door de proteïnepoeder wordt de smoothie lekker luchtig en zoet. Wil je dit niet gebruiken dan kan je agavesiroop of honing in de smoothie verwerken om het wat zoeter te maken.

 

 

Recept Kersen en rabarbersmoothie: