Deze kip met miso en sesamzaadjes is een recept van Nigella Lawson. Ik ben gek op deze TV kok, zij maakt koken en eten heel erg sexy. En haar recepten zijn ook super lekker, je wilt ze allemaal proberen. Dus ook deze heerlijke kip met veel umami smaken door de miso. Laat de kip eerst een nacht marineren, dan trekken de smaken er goed in. Ik heb het recept wel mijn eigen twist gegeven, het is dus niet helemaal hetzelfde als die van haar.

 

Kip

 

Ik koop mijn kip meestal bij boer Karin. Haar polderkippen zijn echt goed en erg lekker. Je koopt ze diepgevroren bij haar en als je deze kip of kipdelen ontdooit, zit er totaal geen vocht in de verpakking. Deze scharrelkippen hebben het Beter Leven Keurmerk en ik heb zelf gezien in welke grote en lichte ruimtes deze kippen lekker kunnen scharrelen. En ze mogen ook nog een luchtje gaan scheppen in een overdekte uitloop. De kippen zijn van een langzaam groeiend ras en dat proef je. Het verschil tussen een ‘gewone’ kip en deze kip is behoorlijk groot.

 

Gevlinderde kip

 

Een gevlinderde kip is er een die bij de ruggengraat doormidden gesneden is. Dit kan je zelf doen met een goed scherp mes of een gevogelteschaar, of je laat het jouw kippenboer doen. Leg de doormidden gesneden kip op de bakplaat voorzien van bakpapier of aluminiumfolie en druk de kip goed plat. Het voordeel van een gevlinderde kip, is dat deze sneller gaar is en je het na het roosteren makkelijker in stukken snijdt.
En ik heb nog een heerlijk recept voor jou, namelijk deze Gevlinderde kip met koffierub.

 

Miso

 

Ik ben verslingerd aan miso, een pasta gemaakt van gefermenteerde sojaboontjes. Je kent het misschien wel van de misosoep. Er zijn heel veel verschillende soorten miso, van licht naar donker, hoe lichter van kleur hoe milder van smaak. Ik heb de witte miso gebruikt in dit recept. Het geeft samen met de sojasaus een lekkere hartige smaak aan de kip.
Je kunt miso pasta vinden in de grotere supermarkten en of anders online.

 

En als je dan toch miso gaat kopen, kant je er nog deze Misoboter, Aubergines uit de oven met miso, of Zalmforel met misoboter uit de oven uit de oven mee maken.

 

Tips:

 

Dek de kip wel af met aluminiumfolie, anders wordt de kip erg donker van kleur. En bestrooi de kip pas met de sesamzaadjes nadat het folie eraf gaat.

Deze kip is lekker met een Aziatische broccolisalade of Gemengde bonensalade met limoen en pinda’s.

 

 

Recept Kip met miso en sesamzaadjes: