Ik had weer lekker veel kip en knoflook gehaald bij mijn favoriete boer Karin en heb daar deze heerlijke kippendijen in bruin bier gestoofd van gemaakt. Met natuurlijk lekker veel knoflook erin! De kip wordt in een pan in het bruin bier gestoofd in de oven, hierdoor ontstaat een lekker krokant korstje en mals kippenvlees eronder. Als je liefhebber van bruin bier bent, dan is dit echt iets voor jou! Comfortfood op z’n best.

 

Kip

 

Ik heb kippendijen gebruikt voor dit recept, maar als je een grote pan of ovenschaal hebt kan je ook hele kippenbouten gebruiken. Gebruik een grote kippendij per persoon, als je alleen maar hele kleine kippendijen kunt vinden, neem er dan zes voor vier personen.
Mocht je er een snel doordeweeks gerecht van willen maken, kan je ook kipdijfilets nemen (zonder bot dus), deze in stukjes snijden en op het vuur in het bier laten stoven.

 

Bruin bier

 

Nederlands bruin bier (ook wel oud bruin genoemd) heeft een beetje een zoete smaak. De kleur is donkerbruin, zoals de naam al doet vermoeden natuurlijk. Het bier is heerlijk om zo te drinken, maar door de zoete iets nootachtige smaak kan je het ook goed gebruiken in de keuken, zoals ik nu gedaan heb.
Je stooft de kip in het bier waarin je voor extra smaak nog een kippenbouillonblokje in oplost. Daarnaast krijgt de jus/saus een heerlijke smaak door de ui, knoflook, paddenstoeltjes en rozemarijn wat je erin gebruikt.
Wil je liever geen bier gebruiken, vervang dit dan door kippenbouillon.

 

Beukenzwammetjes

 

De Shimeji paddenstoeltjes oftewel beukenzwammetjes zijn heerlijke kleine paddenstoeltjes die ik graag gebruik in dit soort gerechten. Het stevige paddenstoeltje heeft een vrij nootachtige en umami smaak. Je kunt ze in witte en bruine variant vinden bij de groenteboer. Koop ze het liefst met de voedingsbodem er nog aan, dan blijven ze langer vers.

 

Erbij

 

Ik heb een heerlijke pastinaakpuree bereid bij deze kippendijen in bier gestoofd, het recept ervoor vind je hier. Het zoete van de pastinaak gaat heel goed samen met het iets ‘bittere’ van het bruine bier.
Ook lekker is het om de kip te serveren met gebakken aardappeltjes, een salade, of een andere groentepuree zoals zoete aardappel of pompoenpuree.
Of serveer het met een lekker stuk stokbrood, die je dan dipt in de saus.

 

Tips

 

Mocht je de saus te bitter vinden door het bier, dan kan je er een paar eetlepels honing doorheen mengen.

Je hebt voor dit gerecht een gietijzeren pan of een ovenschaal nodig. Als je geen gietijzeren pan hebt, bak alles dan in een ‘gewone’ bakpan en doe het dan in de ovenschaal.

 

 

Recept Kippendijen in bruin bier gestoofd: