Ik heb diverse cheesecake recepten op de site staan, maar kwam erachter dat ik nog nooit een kwarktaart gemaakt had. Hoog tijd om dit eens te bereiden en het recept met jullie te delen. Dit schattige kwarktaartje met rode bessen heb ik eigenlijk gemaakt omdat ik van die heerlijke rode besjes kreeg uit onze eigen polder. En daarbij zat ook nog een bos verse verveine bij. Deze twee heb ik gecombineerd in dit kwarktaartje.

 

Kwarktaart

 

Is kwarktaart nu typisch Nederlands of niet? Ik vind van wel! Maar wat is een kwarktaart nu eigenlijk? Een kwarktaart wordt gemaakt van kwark (duh) en een koekjesbodem. Hier kan je verder je fantasie op loslaten. Maak bijvoorbeeld een citroen kwarktaartje met rode bessen zoals ik nu gedaan heb, of met vers fruit door de kwark.

 

In Nederland noemen we het kwarktaart, in België heet het plattekaastaart, dan kennen we nog de MonChou taart, de Amerikaanse cheesecake gemaakt van roomkaas en de Käsekuchen uit Duitsland. Zo kent elk land wel zijn eigen soort ‘kwarktaart’.

 

Een kwarktaart is heel makkelijk zelf te maken, daar heb je helemaal niet die dure pakketten kwarktaart uit de supermarkt voor nodig. Je maakt een bodem door koekjes te verkruimelen en te mengen met gesmolten boter (2 delen koekjes op 1 deel boter). Dit druk je goed aan.
Dan meng je de kwark met wat opgeklopte slagroom en gelatine en giet dit op de koekjesbodem. Je kunt hier allerlei smaken aan toevoegen.
Je hebt geen oven nodig, alleen wat geduld om de taart te laten opstijven.
De kwarktaart is iets lichter dan de cheesecake. Ik heb het wel met volle kwark gemaakt (is toch wel het lekkerst) maar voor een gezondere versie kan je magere kwark nemen.

 

Je kunt zelfs een ontbijttaartje maken van kwark, Skyr of yoghurt zoals bijvoorbeeld dit Ontbijttaartje van Skyr en aardbeien en Ontbijttaartje van koffie yoghurt met vijgen. Je vervangt de koekjesbodem dan door een mengsel van granola en gedroogde vijgen.

 

Tips:

 

Een kwarktaart blijft ongeveer twee dagen goed in de koelkast.

Je kunt een kwarktaart ook heel goed invriezen. Verpak het dan zonder garnering of topping in een goed afgesloten plastic zak. Hierin blijft de kwarktaart ongeveer drie maanden goed.

Ik heb voor dit taartje een kleine springvorm van 18 centimeter doorsnee genomen. Natuurlijk kan je ook een grotere springvorm nemen en de hoeveelheid van de ingrediënten verdubbelen.

Het recept voor de Verveine siroop* vind je hier.

 

Recept Kwarktaartje met rode bessen: