Wij zijn gek op hamburgers, maar af en toe maak ik ook een vegetarische burger. Deze vind ik veel lekkerder dan de vegetarische burgers uit de winkel. Ik kan er niets aan doen, maar de vegetarische ‘vleesvervangers’ vind ik niet lekker. Tenzij ik ze zelf gemaakt heb natuurlijk. Zo ook deze linzen en paddenstoelburgers. Die zijn lekker krokant aan de buitenkant en zacht van binnen.

 

Linzen

 

Linzen bevatten veel eiwitten en zijn daarom goede vleesvervangers. Reden genoeg voor mij om eens een linzenburger te maken. Sinds mijn gastric sleeve operatie moet ik er goed op letten dat ik voldoende eiwitten naar binnen krijg op een dag. Als je geen vlees eet, is dit beste een uitdaging.
Dus mocht jij ook overwegen om minder of geen vlees te eten, probeer dan iets met linzen te maken. Linzen bevatten namelijk ongeveer 10 gram eiwit per 100 gram.
Ik heb (groene) linzen zelf gekookt voor dit recept, maar je kunt ook gekookte uit blik of zak uit de supermarkt gebruiken. Het belangrijkste is dat je ze goed laat uitlekken en eventueel droog dept. Hoe natter de ingrediënten, hoe nattere burger je krijgt en dat wil je niet.
Probeer ook eens deze heerlijke Crispy linzen salade gemaakt van groene linzen.

 

Paddenstoelen

 

Ik heb koningsboleten* gebruikt. Dit zijn stevige paddenstoelen die niet snel vocht verliezen zullen. De King Boleet is een robuuste en smakelijke paddenstoel met een nootachtige smaak. Je kunt hem ook goed grillen of bakken.
Gebruik niet de witte paddenstoelen, hieraan zit weinig smaak en deze zullen vrij vochtig worden als je ze fijnhakt.

 

Miso**

Ik heb voor dit recept een rode miso gebruikt. Dit geeft de burger een heerlijke hartige (umami) smaak. Deze miso vind je in een toko.

 

Bakken

 

Als de burgers te nat blijven, kan je ze ook bakken in de oven. Dit heeft als voordeel dat ze niet uit elkaar vallen zoals misschien in de pan gebeuren zal. Bak ze in een oven van 200˚C ongeveer 7 minuten per kant. Draai ze wel voorzichtig om.

 

Tips:

 

In plaats van havervlokken kan je ook bloem gebruiken.
Je kunt deze burgers ongebakken een paar dagen – goed afgedekt met huishoudfolie – bewaren in de koelkast.

 

 

Recept Linzen en paddenstoelburgers: