Ik heb al een paar verschillende cheesecakes op de site staan, maar had me nog nooit gewaagd aan een luchtige Japanse cheesecake. Ik had deze prachtige fluffy cheesecake al een paar keer voorbij zien komen op social media, maar nu is het tijd om hem zelf te maken.
Het heet wel cheesecake, maar eigenlijk is het een eiercake met een beetje roomkaas erin. Maakt niet uit, het is gewoon lekker.

 

Japanse cheesecake

 

Deze super luchtige en wiebelige cake vergt wel wat tijd en aandacht. Een gewone cheesecake is veel makkelijker en sneller te maken kan ik je verklappen. Maar laat dit je niet weerhouden om het eens te bakken. Die luchtigheid ontstaat door heel veel eiwitten stijf te kloppen. Dit spatel je dan voorzichtig door het luchtig geklopte beslag.
Daarnaast moet het nog een tijd in de oven, daarna nog een tijd afkoelen (in de oven) en dan verder opstijven in de koelkast. Maar ja dan heb je ook wel wat lekkers. Een hele fijne en lichte gesouffleerde cake.
Houd er dus rekening mee dat de taart enige tijd kost, je kunt dit het beste een dag van te voren bakken en de hele nacht in de koelkast laten staan.

 

Ik had de cake dus nog nooit gemaakt en vond het best wel spannend om te maken. Stel je voor dat hij niet luchtig wordt of helemaal inzakt na het bakken? Tja als je niet zo’n bakster bent als ik, zijn dit allemaal twijfels of het wel goed gaat.
Ik heb diverse recepten opgezocht en daar dit recept van gebrouwen. En het resultaat mag er zijn, dus als jullie dit recept volgen, kunnen jullie dit ook zeker maken.

 

Ik had een hele serie foto’s gemaakt van de hele bereiding van de cheesecake. Echter heb ik die per ongeluk allemaal gewist. Goed excuus om deze heerlijke cake nog eens te maken.

 

Ik heb de cake op smaak gebracht met vanille en citroenzest en erbij Amarena kersen geserveerd. Dit was een lekkere combi. Maar vers fruit van het seizoen zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen of ’s winters stoofpeertjes of cranberry compote is er ook lekker bij.

 

Tips:

 

Als je een springvorm gebruikt, dan moet je deze goed inpakken met plastic en aluminiumfolie*. De cake wordt namelijk in een waterbad gebakken en je wilt niet dat de bodem van de cake nat wordt. Zet de springvorm dan in een grote ovenschaal en vul dit tot halverwege met heet water.
De gaarheid van de cake is moeilijk te checken, omdat deze nog een beetje vochtig is na het bakken. Houdt daarom de werkwijze van het recept aan.
Als het goed is zal de cake heel erg gaan rijzen tijdens het bakken. Bekleed daarom de zijkanten van de springvorm met een hoge rand bakpapier.

Deze luchtige Cheesecake met rood fruit lijkt een beetje op de Japanse cheesecake.

 

 

Recept Luchtige Japanse cheesecake: