Lekker retro. Vroeger in het restaurant van mijn ouders was deze salade erg populair. Waarom…. nou omdat alles zelf en vers bereid werd. Ik ga nu de ouderwetse huzarensalade maken zoals mijn vader deze maakte. En deze is super lekker kan ik jullie verklappen. Maar ja, mijn vader maakte alles super lekker!
Serveer de salade als lunch, bij de barbecue of op een warme dag als avondeten met een lekker stokbroodje erbij.

 

Huzarensalade

 

Ik kan je een verhaal vertellen over de huzarensalade. Mijn vader was een keertje niet in de keuken en had een kok de opdracht gegevens om huzarensalade te maken. Meestal maakte hij het zelf, maar deze keer besteedde hij het uit. Wat had de kok nou gedaan? Hij had alle groente en vlees met een keukenmachine gesneden. Toen mijn vader terugkwam in de keuken en de salade proefde, riep hij de kok er gelijk bij. Heb jij de salade wel met de hand gesneden? Nee, zei de kok. Dat kan ik proeven, zei mijn vader en hij gooide de hele grote bak met salade zo in de prullenbak! Met de hand snijden, heb ik gezegd, zei hij! Nou deze kok sneed nooit meer iets met een keukenmachine kan ik je vertellen.
Alles werd van scratch gemaakt bij ons thuis, met super verse producten (het liefst uit de moestuin) en vooral met de hand gesneden. Geen machines kwamen eraan te pas. Dat waren nog eens tijden.

 

Hierdoor ben ik aardig verwend en daarom ben ik niet zo’n fan van kant-en-klare producten. Als ik een soep bestel in een ‘gewoon’ restaurant en deze is niet vers gemaakt dan proef ik het. Dat is soms wel eens lastig. Maar ja, de liefde voor koken en mooie verse producten is ons wel met de paplepel ingegoten.

 

Tips:

 

Gebruik voor deze salade vastkokende aardappels zoals bijvoorbeeld Nicola, Doré of Bildstar. Ik heb de lekkere Opperdoezer* gebruikt omdat deze nu in het seizoen is. Lees in mijn blog Aardappelsoorten, alles over aardappels.

 

Je kunt diepvries doperwten gebruiken, maar alsjeblieft niet uit een pot. Je wilt die mooie groene kleur van de erwtjes door de salade hebben.

 

Ik mocht een pot heerlijke Belze Majoneis** van Van Ton ontvangen. Hiermee heb ik de salade aangemaakt. Dit is een ouderwets lekkere mayonaise gemaakt volgens Belgisch recept. Een echte (h)eerlijke mayonaise zonder suiker, vrije uitloop scharreleieren en pure zonnebloemolie. Het heeft een lekker zuurtje, mayonaise zoals deze zou moeten smaken!

 

 

Recept Ouderwetse huzarensalade maken: