In de Kerst Foodybox zaten o.a. lekkere peren en verse rode bessen. Ik wilde ze combineren in een gerecht. En dat is deze zalige peer en rode bessen crumble geworden, die het als nagerecht met de feestdagen goed zal doen. Lekker zachte perenblokjes met het zuurtje van de rode bessen en daarop een krokante crumble. Dit wil je proeven!

 

Crumble

 

Een crumble is een van oorsprong Engels nagerecht. Wij zouden het een kruimeltaart of kruimeltoetje noemen. Meestal wordt het gemaakt van (gekookt) fruit bedekt met een kruimeldeeg welke in de oven gebakken wordt. De kruimellaag bestaat uit bloem, boter en suiker en eventueel nog havervlokken, gehakte noten en/of specerijen voor extra smaak. Ik heb er verkruimelde Amaretti koekjes door gedaan, die lagen toevallig nog op het aanrecht. En dat was een lekkere toevoeging van de krokante topping.

 

Deze crumble kan je serveren met een vanillesaus, een dot slagroom of een bolletje vanille- of kaneelijs.
Gebruik niet te veel suiker in de crumble, de Amaretti koekjes zijn al aardig zoet van zichzelf. Door de koekjes te gebruiken in de crumble krijg je een heerlijke smaak en een lekker crunch van het koekje. Voor een extra december smaak, heb ik nog speculaaskruiden toegevoegd aan de topping.

 

Fruit

 

Zoals gezegd heb ik de peren en rode bessen gebruikt als vulling. De peren zijn de Hollandse Sweet Sensation peren. Een lekkere zoete en sappige peer met een stevige bite. Heerlijk om zo te eten, maar ook geweldig om in een toetje te gebruiken zoals deze crumble. Maar de peer is ook heerlijk in een salade zoals deze winterse salade met boerenkool en pompoen of op deze lekkere pizza met balsamico uien, peer en Stilton.

 

De Hollandse rode bessen zijn van Berrybrothers. Deze rode bessen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ze zijn lekker vol van smaak en hebben en verassend zuurtje. Ik met de helft van de rode bessen voor dit gerecht gebruikt en van de andere helft heb ik een rode bessensiroop gemaakt die ik weer in deze feestelijke cranberry rode bessen gin cocktail gebruikt heb.

 

Tip:

 

De custardpoeder zorgt ervoor dat het fruit niet te nat wordt. En tevens vormt het een soort ‘vanillesaus’ van het fruitvocht, waardoor je eigenlijk geen saus erbij hoeft te serveren.

 

 

Recept Peer en rode bessen crumble: