Ik heb toch een bijzonder gerecht voor jullie, namelijk deze Pelau met kip en rijst. Het is een gerecht gemaakt van rijst, duivenerwten, kip of vlees, gekookt met verse kruiden en kokosmelk. Het is een heerlijk eenpansgerecht uit West-Indië en dit recept komt van Trinidad. Het wordt vooral in het weekend bereid als vrienden en familie op bezoek komt.

 

Pelau

 

Een traditioneel Creools gerecht van de West-Indische eilanden, zoals bijvoorbeeld Trinidad, Tobago en Grenada. Het komt waarschijnlijk van het gerecht pilaf uit Centraal-Azië en het Midden-Oosten en de Spaanse paella. Dit zijn beide rijstgerechten welke in één pan gemaakt worden.
Het hoofdingrediënt van Pelau is meestal kip of rundvlees gebakken in suiker, de duivenerwten (kekers), kokosmelk, verschillende groenten en verse kruiden. Het bijzondere van dit gerecht is, dat het vlees gebakken wordt in gekarameliseerde suiker. Dit geeft het een zoetje, wat erg lekker is bij het pittige van de peper. Alles wordt in een pan bereid, dat is altijd fijn toch. Ik heb er een iets makkelijker versie van gemaakt, zodat jij dit thuis ook kunt bereiden.

 

Je kunt kip, rundvlees of lamsvlees gebruiken voor dit gerecht. Alleen is de kooktijd van rundvlees of lamsvlees een stuk langer, houdt daar rekening mee.
Als groente kan je paprika, pompoen of wortel gebruiken.

 

De typische peulvrucht in dit gerecht is de duivenerwt oftewel pigeon pea. Het lijkt een beetje op een tuinboon. Ik kon het niet vinden in ons dorp en daarom heb ik verse sojaboontjes gebruikt. Die heb ik er pas op het laatst ingedaan, dan blijven ze nog lekker knapperig.
Je kunt ook bijvoorbeeld (voorgekookte) spliterwten, pintobonen of oogbonen o.i.d. gebruiken. Neem dan wel die gekookte uit het blik. Tenzij je de bonen zelf eerst wilt weken en koken voordat je ze in dit gerecht gaat gebruiken.

 

Green seasoning*

 

Dit is een groene kruidensaus uit het Caribisch gebied. Een echte smaakmaker die als marinade gebruikt wordt bij heel veel gerechten zoals geroosterd vlees, stoofgerechten, curry’s en pelau.
Er gaan behoorlijk wat groene kruiden in zoals koriander, basilicum, tijm, marjolein, rozemarijn, dragon, knoflook, lenteui en/of ui, selderij en de pittige scotch bonnet peper.
Maak deze saus voordat je de pelau gaat maken, het vlees moet namelijk eerst marineren hierin. Mocht je nog wat van de kruidensaus overhouden, gebruik het dan om een steak of vis te marineren, op een sandwich of maak er een lekkere saladedressing van.
Het recept voor de green seasoning vind je trouwens hier.

 

Tips:

 

Gebruik een langkorrelige rijst voor dit gerecht.
Kook de rijst niet te lang, het moet gaar zijn maar niet papperig worden.

 

 

Recept Pelau met kip en rijst: