Deze rijst met gehakt, spinazie en shiitake is een afgeleide van de Taiwanese Rou zao fan. Het heeft ongeveer dezelfde ingrediënten, alleen heb ik het gehakt niet zo laten pruttelen zoals dat eigenlijk gedaan wordt lang (minstens vier uur) in het Taiwanese recept. Een snellere versie zullen we maar zeggen, maar wel eentje met heel veel smaak!

 

Gehakt

 

In het recept wordt varkensgehakt gebruikt, daarom heb ik dat ook gedaan. Ik koop dit varkensgehakt altijd bij mijn slager online. Heb trouwens nog nooit puur varkensgehakt in de supermarkt zien liggen, jij wel?
Als jij liever gehakt half-om-half of rundergehakt wilt gebruiken, dan zou ik zeggen ga je gang. Wellicht kan het ook gemaakt worden van vegetarisch gehakt, dan maak je er een lekker vegetarisch gerecht van.

 

Taiwanese recepten

 

Dit is het eerste Taiwanese recept wat ik op de site heb staan. Ik ken eerlijk gezegd deze keuken helemaal niet, misschien moet ik mij daar eens meer in gaan verdiepen. Ik ben best gek op de Aziatische keukens, dus is het een beetje vreemd dat ik niet meer Taiwanese gerechten op de site heb staan.
De enige twee gerechten die ik ken zijn de beroemde Bubble tea, het nationale drankje van Taiwan. Het is een warme/koude gezoete thee met melk en tapioca parels.
En de Scallion pancake, dit is een hartige pannenkoek gemaakt met lente-uien. Die wil ik nog eens gaan maken.

 

In het originele recept wordt gedroogde shiitake gebruikt, ik heb lekkere verse gebruikt. En als extra groente heb ik een grote bos wilde spinazie geroerbakt en erbij geserveerd. Je kunt hiervoor in de plaats ook gewone spinazie, paksoi of andere groenten zoals peultjes of sugar snaps nemen. Wat jou maar lekker lijkt.

 

De 5-spice kruidenmix* is de echte smaakmaker van het gehakt, gebruik dit daarom wel. Je vindt het in de supermarkt bij de Aziatische ingrediënten of in een toko. En als je dan eenmaal zo’n potje van die lekkere kruiden in huis hebt, kan je daarmee ook deze Kipgehaktballetjes met bimi en rijst, Chinese mie met shiitake of deze heerlijke pittige Chinese rundvlees stoofpot mee maken.

 

 

Recept Rijst met gehakt, spinazie en shiitake: