In de Flevourbox van april zat biologische honingraat. Daar wilde ik iets speciaals mee doen. Nu had ik in mijn hoofd om dit te combineren met roodlof, dit heeft namelijk een lekker bittertje waar de honing een goede zoete tegenhanger is. In het hele dorp natuurlijk geen roodlof te vinden. Toch maar besteld bij mijn groenteboer en ja hoor een paar dagen later kon ik de roodlof halen. Nou ik kan jullie verklappen dat deze roodlof salade met honingraat een schot in de roos is. Manlief die helemaal niet van witlof of van bitter houdt, heeft zitten smullen.

 

Roodlof

 

Deze rode lof is een kruising tussen de witlof en radicchio rosso sla. De roodlof is zelfs iets meer bitter en pittiger dan de witlof. Het is een kleurrijke lof die rauw in een salade het beste tot zijn recht komt. Laat de blaadjes heel voor het mooiste effect in een salade.
Ga de roodlof niet koken, want dan verliest het zijn kleur. En voor die prachtige kleur, koop je dit toch?

 

Roodlof in combinatie met fruit, honing, noten en kaas is altijd een goed idee. Maak bijvoorbeeld een salade van roodlof met blauwe kaas, walnoten en een honingdressing. Simpel maar oh zo lekker!
En deze roodlof salade met honingraat is ook zo’n simpele maar lekkere salade die in no-time gemaakt is. Een feestje op je bord, met die lekkere knapperig roodlof en de blokjes honingraat. Mocht je geen honingraat kunnen vinden, gebruik dan honing in de dressing.

 

En ik heb nog twee heerlijke recepten met roodlof, namelijk deze Roodlof en sinaasappel met blauwe kaasdip en Roodlofsalade met bietjes en nagelhout. Probeer die ook eens.

 

Honingraat

 

Raathoning oftewel honingraat is honing die nog in de raat is opgeslagen. Het is honing in de meest pure staat, 100% natuurzuiver en heeft een heerlijke smaak. Je kunt de raat van bijenwas in z’n geheel eten. De raten worden uit de bijenkorven gesneden en de honing wordt hier niet uitgeslingerd. Het is wel een stuk duurder dan de honing uit een potje, maar het is dan ook zo goddelijk lekker en supergezond. Serveer het bijvoorbeeld op een kaasplankje, of op de yoghurt of op deze salade.

 

Recept Roodlof salade met honingraat: