Deze saffraan paella met erwten en makreel is een afgeleide van een recept van Yotam Ottolenghi. Saffron and broad bean paella heet het recept van hem. Een heerlijke paella met de speciale smaak van saffraan.

 

Paella

 

Je hebt het vast wel eens gegeten op je vakantie in Spanje. En zo niet, bestel dan echt eens op je volgende trip naar dit land de paella. Ik ben er gek op en eet het altijd als ik daar ben. Het liefst eet ik een Paella de Marisco of Paella Marinera op het strand met een lekker glas wijn erbij.

 

Paella (spreek uit: paaèljaa) is een klassiek Spaans gerecht gemaakt van paella rijst, vis en/of schaaldieren, kip, konijn en groenten. Meestal wordt hier als specerij saffraan in gebruikt. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Valencia, maar nu is het een klassiek Spaans gerecht. De streek bepaalt wat er in de paella gaat. Zo gaat er aan de kust natuurlijk vis en schelpdieren in en in het binnenland kip, eend of konijn.

 

Het gerecht wordt bereid in een speciale paella pan en het liefst op houtskool. Dit geeft het gerecht ook zijn speciale rokerige smaak. De rijst wordt dus gekookt in bouillon met daarbij de vis, vlees en groenten. De groenten kunnen boontjes, doperwten of paprika’s zijn.

 

Het is wel belangrijk dat je de juiste rijst gebruikt. Je kunt paella rijst vinden in de grote supermarkten. Het lijkt op risotto rijst, maar is toch net anders. Mocht je geen paella rijst kunnen vinden, gebruik dan toch maar de risotto rijst. Paella rijst is niet te droog, absorbeert het vocht goed en wordt niet te plakkerig.

 

Het lekkerste is als je de rijst zolang laat ‘droog’ koken, totdat er een soort korst ontstaan onder in de pan, dit is de soccarat. Aanbakken betekent een lekkere bruine korst, maar niet laten verbranden!

In plaats van bieslook heb ik daslook gebruikt, omdat ik dit nog in de tuin had staan.

 

Ken jij het gerecht Jambalaya? Dit is een Amerikaans rijstgerecht wat een beetje op paella lijkt. Probeer dat ook eens.

 

 

Recept Saffraan paella met erwten en makreel: