Een heerlijk Mediterraan gerechtje zijn deze sardientjes met knoflook en rode peper. Je kunt ze als tapas voor vier personen serveren, maar natuurlijk ook als hoofdmaaltijd voor 2-4 personen. Serveer er dan een lekkere salade bij. Je kunt deze visjes op de barbecue grillen, in een grillpan bereiden of in een hete oven vlak onder de hete grill. Lekker met veel knoflook, rode peper en citroen. Een heerlijk zomers maaltje, waarbij jij je aan de Middellandse zee waant. Lekker met een glaasje droge witte wijn.

 

Sardientjes

 

Sardientjes zijn kleine zilveren visjes uit de Middellandse zee die erg veel gezonde olies bevatten. Vanwege de Omega-3 zijn deze visjes goed voor onze gezondheid, net zoals zalm en tonijn. Omega-3 is superbelangrijk voor hart en vaten. En de sardientjes zijn ook goed voor je immuunsysteem, huid en botten.
De gezondheidsvoordelen van dit visje kunnen een goede reden zijn om ze eens te proberen.
En ze zijn niet duur vergeleken met andere vissoorten.
Natuurlijk zijn ze in blik te vinden in elke supermarkt, maar probeer de verse (of uit de diepvries) eens.

 

De gemakkelijkste manier is om ze te roosteren in de oven (vlak onder de hete grill) of te grillen op de barbecue of in een grillpan. Hierdoor krijgen ze meer smaak en worden ze ook wat steviger.
Grill of rooster ze niet te lang, dan worden ze droog en dat is niet lekker.
Gebruik smaakmakers zoals knoflook, rode peper of chilivlokken, citroen en wat zout.

 

Sommigen houden niet van dit visje vanwege de graatjes. Er zitten namelijk heel veel kleine graatjes in, deze kan je wel eten. Maar als je daar niet van houdt, dan moet je dit visje niet kopen!

 

Sardientjes schoonmaken*

 

Als je sardines bevroren koopt, zijn ze nog niet schoongemaakt vanbinnen. Koop je ze vers bij de visboer, dan kan je hem vragen de visjes schoon te willen maken vanbinnen.
Zelf schoonmaken is wel even een dingetje. Laat hiervoor de visjes eerst ontdooien in de koelkast als je deze bevroren gekocht hebt. Neem een scherp mes in steek deze in de buik van de vis net onder het staartje. Snijd met het mes de hele buik open tot aan het kopje.
Haal nu met een vinger voorzichtig de darmen en ingewanden uit de sardines. Gebruik hiervoor eventueel plastic handschoenen.
Spoel dan de holte schoon onder koud water en dep ze daarna droog van buiten en vanbinnen.

 

 

Recept Sardientjes met knoflook en rode peper: