Dit klassieke recept uit het zuiden van Amerika is een fijne manier om lekker veel groente in te verwerken. Succotash is een gezond en lekker groentegerecht met een lange historie uit de zuidelijke staten van de USA. Een kleurrijk bijgerecht waarmee je een behoorlijk portie groente naar binnen krijgt. Hier is mijn versie van dit gerecht.

 

Succotash

 

Een groentegerecht bestaande uit maïs, limabonen en andere groenten wat gebakken wordt in een pan. Vaak worden daar ook tomaten, paprika’s, okra’s en andere groenten aan toegevoegd. Het is ook een fijne manier om restjes groente in te verwerken.

 

Groenten

 

Maïs en limabonen zijn toch wel de hoofdrolspelers in dit gerecht. Limabonen zijn grote platte, ovale, roomwitte bonen. Ze hebben een lekkere romige en boterachtige textuur, daarom worden ze ook wel boterbonen genoemd. Je vindt deze bonen in blik in de grotere supermarkten. Zo niet, neem dan een blik witte bonen.
In plaats van maïskorrels heb ik gekookte maïskolven genomen. Ik heb de maïs hiervan afgesneden.

 

Daarnaast kan je nog ui, tomaat, paprika, courgette, sperziebonen, okra, etc. erin verwerken.
Hierdoor is het een heerlijk bijgerecht, waarbij je geen aardappelen, rijst of pasta meer nodig hebt. Het gerecht is al vullend genoeg.

 

Op smaak brengen

 

De soccatash breng je op smaak met knoflook, gerookte paprikapoeder, salie en peterselie.
Ik heb verse salie uit eigen tuin gebruikt, maar je kunt ook gedroogde salie gebruiken.
Vaak wordt er op het laatst nog een flinke klont gezouten roomboter erbij gedaan, dat heb ik niet gedaan.

 

Wat eten we erbij

 

Wij hebben lekkere geroosterde kippendijen uit de oven erbij gegeten. Maar het is ook heerlijk met geroosterd vlees of vis. Maak het bijvoorbeeld als bijgerecht bij de barbecue. Je zou het ook nog in een gietijzeren pan op de barbecue kunnen bereiden.

 

Tip:

 

Dit gerecht is vegetarisch en zelfs vegan, je kunt het ook als vegan bijgerecht serveren.

 

 

Recept Succotash: