Deze Tiramisu Trifle met Amaretto maak je voor een heel speciaal etentje. Het is wel wat werk, maar dan serveer je ook wel iets spectaculairs. Misschien mag ik het wel geen Tiramisu noemen, maar het is een Trifle die een beetje wegheeft van dat heerlijke Italiaanse dessert.

 

Tiramisu

 

Tiramisu is een klassiek Italiaans nagerecht gemaakt van een soort lange vingers, espresso, mascarpone. Dit dessert stroomt door het bloed van de Italianen. Maar wij Nederlanders zijn er ook gek op. Wij verzinnen er allerlei varianten op en noemen het dan Tiramisu. Ik heb er diverse van op de site staan, zoek ze maar eens op.
Weet niet of de Italiaanse smaakpolitie hier blij mee is. Maakt niet uit, alles gemaakt van lange vingers en mascarpone is gewoon ontzettend lekker.
Er is in Italië zelfs een Accademia del Tiramisu (tiramisu academie). Zo serieus nemen de Italianen dus hun gerechten en recepten. Zij vinden het heel belangrijk dat de authentieke recepten bewaard blijven. Dus wellicht moeten wij oppassen met de naam Tiramisu.

 

Dessert

 

Ik ben ongeveer de koningin van de toetjes geworden in de familie. Elk jaar met Kerst maakt iedereen in onze familie een gerecht en meestal blijft dan het nagerecht over. Dat maak ik dus al jaren. Twee jaar geleden heb ik een heerlijke Trifle met mascarpone en Frangelico gemaakt en vorig jaar heel veel verschillende kleine glaasjes met toetjes. Tjonge wat was dat veel werk voor zoveel personen. Vandaar dat ik dit jaar dan maar weer een Trifle ga maken. Dit kan ik dan lekker een dag van tevoren maken en heb dan geen werk eraan op de dag zelf.
En nog zo’n heel erg feestelijke dessert is deze Schwarzwalder Kirsch Trifle.

 

Tips:

 

Voor deze trifle heb ik een glazen schaal gebruikt van 23 centimeter doorsnee en ongeveer 13 centimeter diep gebruikt.
In plaats van eieren te scheiden en heel veel eigeel over te houden, heb ik een flesje Two Chicks eiwit gekocht (o.a. de koop bij AH).
Wil je geen koffie en/of sterke drank gebruiken in het dessert, koop dan een flesje karamelsiroop.
Er worden rauwe eiwitten gebruikt in dit gerecht en daarom is het niet geschikt voor kleine kinderen, zwangere vrouwen of oudere zieke mensen.
Je kunt deze Tiramisu Trifle maximaal 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast.
Ook zonder de gelei, is dit een heerlijk nagerecht.
Ik heb als extra topping nog wat geschaafde chocolade op de trifle geserveerd.

 

 

Recept Tiramisu Trifle met Amaretto: