Heerlijke Turkse witte bonenstoofpot Kuru fasulye

Toen wij vorig jaar in Istanbul waren hebben wij heerlijk gegeten. We hadden een fantastische gids die ons naar de meest fijne restaurants bracht. Ook kon hij ons de specialiteiten laten proeven zoals de Turkse witte bonenstoofpot Kuru fasulye. Een eenvoudig maar hartverwarmende bonenstoofpot wat een zeer geliefd gerecht is in Turkije.
Gedroogde bonen worden gekookt in een gekruide tomatenbouillon en geserveerd met rijst voor een eenvoudig doordeweekse maaltijd. Deze bonenstoofpot is populair omdat hij goedkoop, gemakkelijk te veranderen en eenvoudig te maken is. Het heeft witte bonen in een heerlijke saus en is goed voor vleesliefhebbers of vegetariërs. Een super bevredigend diner voor koude dagen. En natuurlijk wilde ik dit ook thuis maken.

Kuru fasulye

Deze traditionele witte bonenstoofpot kan zowel vegetarisch als met rundvlees of lamsvlees gemaakt worden. Elke familie heeft zijn eigen recept ervoor, dus er zijn veel verschillende versies in heel Turkije. Je kunt het bereiden met in blokjes gesneden rundvlees, in blokjes gesneden lamsvlees, lamskoteletten, pastrami (een gekruid, aan de lucht gedroogd gezouten vlees) of sucuk (een droge, pittige worst). Of maak zelfs een vegetarische versie voor een vleesvrije optie. Ik heb het nu met lamsgehakt gemaakt, omdat ik dit nog in de vriezer had liggen.
De smaakvolle bonenstoofpot is een hoofdbestanddeel van elke lokanta (lokale eetgelegenheden die alleen traditionele soepen, stoofschotels en desserts serveren) in Turkije. Als je ooit Istanbul bezoekt, moet je zeker lunchen in een van deze restaurants in Turkse stijl.

Turkse bonenstoofpot wordt vaak gegeten met gekookte witte rijst, bulgur of pilaf, waardoor het een complete en bevredigende maaltijd is. In veel gevallen worden ze samen in dezelfde kom geserveerd, waardoor de smaken kunnen versmelten en elkaar aanvullen. Maar je kunt het ook als soep eten met een lekker stuk Turks brood erbij.

Bonen

Origineel wordt het recept met gedroogde witte bonen gemaakt, ik heb voor het gemak een pot witte (Lima) bonen genomen. Deze bonen zijn het hoofdingrediënt en zorgen voor eiwitten en een bevredigende textuur.
Je kunt hiervoor in de plaats ook cannellini bonen of Lima bonen nemen.

Tips:

De rode peperpasta (aci biber salcasi) kan je in een Turkse winkel vinden. Je kunt het eventueel vervangen door extra tomatenpuree en een beetje harissa of sambal.
In deze winkel vind je ook de pul biber, dit kan je vervangen door chilivlokken.

Ik heb zelfgemaakte runderbouillon* gebruikt voor dit gerecht.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Turkse witte bonenstoofpot Kuru fasulye: