Ik maak zo vaak tartaarsaus, maar heb er nooit bij stilgestaan om het recept uit te schrijven. Deze saus werd vroeger in het restaurant van mijn ouders geserveerd bij vis. Maar bij frieten, kibbeling, vissticks, calamari, vlees, vis- of hamburgers is deze saus ook erg lekker. En zelf tartaarsaus maken is helemaal niet moeilijk. Probeer het eens, zoveel lekkerder dan de kant-en-klare!

Zelf tartaarsaus maken

Tartaarsaus

 

Mayonnaise à la Tartare oftewel tartaarsaus is een koude saus welke wordt gemaakt op basis van mayonaise. Hierdoor gaat hardgekookte eieren, sjalotje, augurken, kappertjes en verse groene kruiden. In sommige recepten wordt ook nog mosterd en/of mierikswortel in verwerkt, dat maakt het wel lekker pittig.

 

Zelf tartaarsaus maken is helemaal niet moeilijk. Je kunt het in een keukenmachine maken, door daar alles pulserend in te mengen, maar ik snijd de ingrediënten het liefst met de hand. Zo werd het vroeger bij mijn ouders ook gemaakt. Oh wee als een kok het zich makkelijk maakte en een keukenmachine gebruikte, dan werd alles in de afval gestort en kon hij opnieuw beginnen.

 

Tartaarsaus, ravigotesaus of remouladesaus?

 

Deze drie sauzen lijken wel iets op elkaar. En alle drie komen ze uit de klassiek Franse keuken. Tartaarsaus heeft veel weg van de remouladesaus, met het verschil dat in de tartaarsaus een hardgekookt ei verwerkt wordt.
Remouladesaus lijkt weer op de ravigottesaus (ravigote), omdat in beide sauzen kappertjes en groene kruiden worden gebruikt. Remoulade wordt echter gemaakt op basis van mayonaise en ravigote op basis van een vinaigrette (olie en azijn), dit dus eigenlijk een dressing.

 

Ben je er nog? Dan hebben we ook nog de Franse sauce gribiche, oftewel gribichesaus. Deze saus lijkt er ook weer een beetje op. De saus wordt gemaakt van mayonaise, kappertjes, verse kruiden en tot slot nog het gekookte en fijnprakte eieren.
Deze klassieke saus wordt geserveerd bij (koude) vis, rood vlees en rundertong. Maar is natuurlijk ook lekker bij ander vlees, vis, aardappelen en/of groenten.

 

Van mij hoef je dit allemaal niet te onthouden, het zijn gewoon vier heerlijke sauzen.

 

Tip:

 

Je kunt de saus (goed afgedekt) wel een of twee dagen bewaren in de koelkast.

 

 

Recept Zelf tartaarsaus maken: