Deze heerlijke herfst/winter salade met geroosterde zoete aardappelen kan je als lunch, voorgerecht, bijgerecht of zelfs als avondeten serveren. Het is een hele lijst met ingrediënten geworden, maar de salade is eigenlijk ontstaan met de restjes die ik nog in de koelkast had liggen. Probeer deze heerlijke zoete aardappelsalade met rucola en avocado eens en pas het aan met de ingrediënten die jij eventueel nog in huis hebt. Maar die lekkere geroosterde zoete aardappel zou ik er wel in verwerken.

 

Zoete aardappel

 

Ik ben gek op zoete aardappelen. En wist jij dat dit eigenlijk geen aardappel is maar een zoete bataat? Het valt daarom onder de groenten en het is een gezond alternatief voor onze Hollandse aardappel. Oorspronkelijk komt deze bataat uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig worden ze ook in Nederland geteeld.

 

De zoete aardappel is heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Er zitten wel koolhydraten in deze knol, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in het lichaam. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.
Behalve de oranje zoete aardappel is er ook nog een witte en een paarse variant.
Als je onder ingrediënten op de site zoekt op zoete aardappel, vind je allerlei heerlijke recepten met de oranje en paarse zoete aardappelen. Zoals bijvoorbeeld deze Geplette paarse zoete aardappelen of Curry met kikkererwten en zoete aardappelen.

 

Als je de aardappelblokjes roostert in de oven (of in een bakpan), dan worden ze nog zoeter. Lekker knapperig aan de buitenkant en zacht vanbinnen. En een beetje pittig door de gerookte paprikapoeder. En je hebt weinig werk aan deze salade, want de oven doet het meeste werk voor jou.

 

Salades

 

Ik ben gek op salades, zomers op lichte salade en ’s winters salades gemaakt met de groenten uit het seizoen. Je kunt het serveren als maaltijdsalade, er zit namelijk alles in wat je nodig hebt. En de fetakaas zorgt voor de nodige eiwitten. Mocht je niet van feta houden, dan zijn blokjes oude kaas, geitenkaas of blauwe kaas er ook erg lekker in.

 

In plaats van rucola is eikenbladsla of baby spinazieblaadjes ook erg lekker.
De avocado zorgt voor een romig aspect aan de salade en de pompoenpitten geven het een lekker krokantje.
Je kunt de zoete aardappelblokjes eventueel vervangen door pompoenblokjes.

 

Tahini dressing

 

Ben je gek op tahini, dan is deze romige dressing echt iets voor jou. Lekkere notige dressing met een zuurtje van de citroen en het zoete van de maple syrup. Een heerlijke combinatie over deze salade.
De tahini kan een beetje dik worden tijdens het maken van de dressing. Meng er een of meer eetlepels water door en je krijgt weer een mooie gladde dressing.
Voor extra smaak heb ik nog wat (zwarte) sesamzaadjes door de dressing gedaan.

 

 

Recept Zoete aardappelsalade met rucola en avocado: