Deze zwarte rijst met rode spitskool en pompoen is ideaal voor het najaar of in de winter. Deze groenten zijn het voordeligst. Je zult genieten van de zeer smakelijke en antioxiderende zwarte rijst erbij. Dit gerecht heeft seizoensgebonden smaken, maak dus snel deze geweldige zwarte rijstsalade. Knapperig, nootachtig, zoet, zuur, hartig, het heeft alle textuur en smaak die je van een heerlijke salade zou verwachten.

 

Zwarte rijst

 

Verboden rijst, oftewel zwarte rijst, vormt de zetmeelbasis van deze salade. Deze rijst heeft een hoge voedingswaarde en is een bron van ijzer, voedingsvezels, vitamine E en antioxidanten. Als je het nog nooit eerder hebt geprobeerd, zou ik dit het beste omschrijven als een iets gekkere en brutalere neef van de zilvervliesrijst.
Blijkbaar bewaarden keizers deze rijst in de oudheid voor hun eigen consumptie, omdat ze geloofden dat dit de lengte van hun leven zou verlengen. Niemand anders mocht het zonder toestemming consumeren. Vandaar de term ‘verboden’.

 

We beginnen met het koken van heerlijke zwarte rijst. Houdt er rekening mee dat deze rijst langer kookt, dan de gangbare rijstsoorten.
Ondertussen bereid je de groenten.
Zodra alles gaar is, wordt de zwarte rijst gemengd met de rest van de ingrediënten. Het eindresultaat is een heerlijke zwarte rijstsalade boordevol verschillende texturen en smaken. Het is absoluut een van mijn favoriete salades: stevig, vullend en voedzaam.

Zwarte rijst met rode spitskool en pompoen

 

Pompoen

 

Het assortiment pompoenen bij de groenteboeren en in de supermarkten wordt steeds groter. En als je pompoenen ziet liggen, dan weet je dat de herfst eraan komt.
Ik had grote pompoenen gekocht om uit te hollen met de kleindochters. Maar dat was niet de enige pompoen waarmee we thuiskwamen. Het lukte me om niet te veel afgeleid te worden door alle decoratieve pompoenen, zodat ik ook een eetbare pompoen kon pakken.
Maar ik had geen plannen om taart te bakken. Deze pompoen heb ik gebruikt in deze heerlijke salade met zwarte rijst.
Je kunt hiervoor de pompoenblokjes koken of gaar roosteren in de oven.

 

Rode spitskool

 

De rode spitskool is een kruising tussen spitskool en de rode kool. De rode spitskool is erg gezond omdat het veel vitamine C bevat. Het heeft dezelfde smaak als de spitskool, maar heeft als voordeel dat het een kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool. Als je een hele kool koopt is deze behoorlijk lang houdbaar.
Mocht je geen rode spitskool vinden, vervang het dan door de ‘gewone’ spitskool.

 

Tips:

 

Als je geen zwarte rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (je kunt ook zilvervliesrijst of een ander graansoort gebruiken).

Het recept voor zelfgemaakte mangochutney* vind je hier.

Labneh is een soort dikke uitgelekte yoghurt, je kunt het vervangen door Griekse yoghurt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Zwarte rijst met rode spitskool en pompoen: