Ik wilde weer eens aardappelpuree maken, maar omdat wij niet zo vaak aardappelen eten had ik te weinig in huis. Wel zag ik nog een pot kikkererwten in de voorraadkast staan. Laat ik eens gek doen en deze twee combineren. Nou ik kan je verklappen dat deze aardappel en kikkererwtenpuree een goede combinatie was. Je zou het ook nog een aardappel en kikkererwtenstamppot kunnen noemen. En het fijne is, dat het ook nog eens een vegan receptje is.

 

Aardappelen

 

De Hollandse aardappel is er in vele soorten, vormen, kleuren en maten. Aardappelen zijn verrassend en veelzijdig: je kunt ze koken, stomen, poffen, bakken, frituren en stamppotten ervan maken.
Aardappelen zijn bovendien gezond, ze zitten vol goede voedingsstoffen, het zijn enorme energiebronnen, bevatten geen cholesterol en bijna geen vet. En voor de goede orde….. aardappelen zijn echt geen dikmakers!

 

Kruimige aardappelen

 

Ik heb voor dit gerecht kruimige aardappelen gebruikt. Deze blijven redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappel is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Zo kan je ze poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. Redelijk vastkokende aardappelen zijn o.a. de Agria, Bildstar, Desiree en de Gourmandine. Die laatste vind ik een lekkere aardappel.
In mijn blog: Aardappelsoorten kan je alles lezen over de verschillende soorten.

 

Kikkererwten

 

De kikkererwt oftewel garbanzo wordt steeds meer gebruikt in ons land. En dat is niet zo gek, ze zijn gezond en lekker. Peulvruchten zitten vol met goede voedingsstoffen en de kikkererwt springt er helemaal uit. Ze bevatten meer eiwitten, vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en essentiële aminozuren dan andere peulvruchten. Daarom zijn ze ook zo geliefd bij de vegetariërs en veganisten. Het is een fijne vleesvervanger.

 

Kikkererwten vind je gedroogd en gekookt in pot of blik in de supermarkten. Ik heb een pot kikkererwten voor dit recept gebruikt. En het kookvocht wat in het blik zit heb ik opgevangen om de gebruiken voor de puree. Hierdoor is het een vegan puree geworden, omdat er geen boter, melk en/of room gebruikt wordt bij het maken van de puree.

 

Het dikke kikkererwten vocht heet aquafaba en hiervan kan je weer andere lekkere gerechten van maken zoals een vegan chocolademousse, meringues en aioli. Dus mocht je nog wat vocht overhouden, gooi het dan niet weg maar gebruik het voor een van deze recepten!

 

Tips:

 

Gebruik wel een lekkere extra vierge olijfolie voor de puree.

De daslookblaadjes piepen al naar boven in mijn tuin, ik heb die als extra smaakmaker gebruikt in de puree. Je kunt ook andere verse kruiden gebruiken zoals peterselie, dille, basilicum of bieslook.

Je kunt de puree ook nog serveren met geroosterde kikkererwten (hoeft niet, maar is wel lekker). Hoe je die maakt, vind je hier.

 

 

Recept Aardappel en kikkererwtenpuree: