Deze asperges met gepocheerde zalm, beurre blanc met daslook en gebakken aardappeltjes is een gerecht wat je maakt voor een speciale avond of een speciaal etentje thuis. Het kost even wat tijd en energie, maar dan serveer je wel iets bijzonders. Je zou dit gerecht zelfs koud kunnen serveren op een warme dag. Dan wordt het een asperge salade met zalm. Ik zou de beurre blanc dan vervangen door een mayonaise met daslook.

 

Asperges

 

Deze groente wordt het witte goud genoemd en dat is niet voor niets. Ik mocht bijna 1,5 kilo ontvangen van het Nederlands Asperge Centrum en die waren super vers. We hebben ervan gepeuzeld met de Paasdagen. Ik heb er deze heerlijke Noedels met soto zalm en asperges van gemaakt. Daarbij dronken we de fles Barefoot Sauvignon Blanc die bij het aspergepakket geleverd werd. Een zalige combinatie kan ik jullie verklappen.

 

De asperges waren vroeg dit jaar, dat kwam door het warme voorjaar. Normaal loopt het seizoen van maart tot 24 juni. En omdat vanwege de Corona crisis de asperges niet naar de restaurants gaan, kunnen wij er extra van genieten. Dat moeten we echt gaan doen. Ze zijn niet alleen super lekker, maar ook nog eens super gezond. Ze zitten bomvol met vitamines en hebben bijna geen calorieën. En deze groente kan je op zoveel verschillende manieren bereiden, dus hup naar de groenteboer en kopen dat witte goud.

 

Schillen

 

Misschien heb jij ze nooit gekocht omdat je niet wist wat je ermee kunt doen of omdat je niet weet hoe je ze moet schillen. Goed schillen is wel belangrijk, je wilt geen draadachtige asperges eten. Om ze makkelijker te kunnen schillen, leg je de asperges eerst een half uurtje in koud water. Nu kan je ze gaan schillen. Leg de asperge op een snijplank en schil ze rondom dakpansgewijs met een (asperge)dunschiller. Je begint vlak onder het kopje en schilt ze dan naar beneden toe. Druk niet te hard op de asperge, anders breekt deze. Breek het kontje eraf en leg ze in een pan met koud water.

 

Koken

 

Je hebt speciale aspergepannen, waarin de asperges staand gekookt worden. Maar je kunt ze ook in een ‘gewone’ grote kookpan koken.
Ik breng ze in een pan met koud water en zout aan de kook en laat ze dan 7 minuten zachtjes koken. Dan zet ik het vuur uit en laat de asperges nog 7 minuten in het hete water liggen. Check tussendoor of ze gaar zijn door er met een scherp mes in te prikken. Giet ze dan af en serveer ze.

 

Je kunt asperges dus op een klassieke manier serveren, zoals dit gerecht. Maar je kunt asperges ook wokken, stomen, bakken, grillen of serveer ze in een salade. Een zelfgemaakte aspergesoep is natuurlijk ook niet te versmaden.
Ik heb heel veel aspergerecepten op de site staan, zoek ze maar eens op.

 

Tips:

 

Wil je zelf de beurre blanc saus erbij maken, dan vind je hier het recept. Je kunt dit van tevoren maken en warm houden in bijvoorbeeld een thermoskan.
En het recept van die heerlijke gebakken aardappeltjes vind je hier.

 

 

Recept Asperges met gepocheerde zalm: