Ik mocht in de Foodybox van Kroon op het Werk een blikje Soto kruidenmix van Euroma (Jonnie Boer) ontvangen. Natuurlijk top om er een lekkere Soto van te maken, maar ik het verwerkt in deze Noedels met soto zalm en asperges. Je kunt deze salade warm of koud serveren. Omdat het zo’n mooie dag was, heb ik het koud geserveerd.

 

Soba noedels

 

De Japanse soba noedels zijn gemaakt van boekweit. Deze noedels worden vaak gebruikt in een noedelsoep of koud geserveerd als salade. Het zijn dunne noedels, ze hebben ongeveer de dikte van spaghetti. De noedels hebben een heerlijke nootachtige smaak. Daarnaast zijn ze ook nog gezonder dan de andere noedels, omdat boekweit geen graan is. Daarom dus koolhydraatarm.

 

Soto kruidenmix

 

Ik heb al heel veel van die heerlijke blikjes met kruidenmixen en deze nieuwe aanwinst is ook helemaal top. Het is een frisse kruidenmix door het limoenblad wat erin zit. Daarnaast nog o.a. tamarinde, ui, knoflook, gember, kokos, sereh, koriander, komijn, kurkuma, citroen en chili. En zonder toegevoegd zout!
Soto is een Indonesische soep, oorspronkelijk van het eiland Java. Het is een frisse soep, vooral door het gebruik van kaffir limoenblad en tamarinde.
De kruidenmix is dus heerlijk in de Soto, maar je kunt het ook in andere noedel-, vlees-, of visgerechten gebruiken.

 

Zalm

 

Zalm bakken is even een handigheidje. Ik koop meestal zalm met huid als ik gebakken zalm wil maken. Door de zalm op de huid te bakken, bescherm je de vis. Daarbij krijg je nog een heerlijk krokant velletje wat niet te versmaden is.
Bak de zalm niet op te hoog vuur en laat de vis vooral liggen, dus niet te veel bewegen in de pan. Bak de zalm op de huidkant tot de garing halverwege de zalm is. Dit kan je goed zien bij dikke zalmfilets. Zet het vuur dan laag en draai de zalm voorzichtig om. Laat nog een minuutje aan deze kant bakken. Ik vind het het lekkerst als de zalm nog een beetje glazig is van binnen, dus niet helemaal doorbakken.
Koop wel goed zalm van de visboer en let op het ASC of MSC Keurmerk.

 

Tips:

 

Ik had nog een zakje Sushi sprinkle* liggen en heb dit over het gerecht gestrooid. Je kunt dit vervangen door bijvoorbeeld sesamzaadjes en/of korianderblad.
Wij dronken er een Sauvignon blanc van Barefoot bij die ik in het aspergepakket gekregen had.

 

 

Recept Noedels met soto zalm en asperges: