Ja ….. ik mocht Floky biologische zwarte knoflookteentjes ontvangen in de Foodybox en zoals jullie weten ben ik gek op dit zwarte goedje. Deze keer heb ik er een te lekkere Baba Ganoush met zwarte knoflook van gemaakt, want ik ben ook gek op aubergines.

Baba Ganoush

 

Baba Ganoush is een dip of een salade gemaakt van aubergines. De aubergines worden geroosterd tot ze zacht zijn en dan gemengd met tahin (sesampasta) en olijfolie. Er bestaan diverse variaties op dit gerecht, met of zonder citroensap, granaatappelmelasse, knoflook, tomaten en/of andere groenten. Vaak wordt er koriander- en komijnpoeder over de dip gestrooid en geserveerd met verse korianderblaadjes.
In Israël heet deze dip salat ḥatzilim. Hier gebruikt men mayonaise erdoor in plaats van tahin.

 

Het hoofdingrediënt is in ieder geval aubergine.
Origineel wordt de aubergine geblakerd boven open vuur zodat er een rokerige smaak ontstaat. Het gerecht wordt als mezze met meerdere gerechtjes geserveerd. Mezze is de Arabische variant van tapas. Meestal wordt het als dip met pitabroodjes gegeten.

Zwarte knoflook

 

Ik ben gek op de smaak van zwarte knoflook. Het heeft een zoete soort dropachtige smaak. Of je kunt het vergelijken met een ingekookte balsamicoazijn. Lekker zoet met een vleugje knoflooksmaak. Zwarte knoflook is knoflook wat een paar weken wordt gefermenteerd op een bepaalde temperatuur. Hierdoor karamelliseert het en wordt het zwart.
De smaak lijkt totaal niet op de verse knoflook, het is veel milder.
Zwarte knoflook is gezond, het bevat twee keer zoveel antioxidanten dan de rauwe knoflook (en die is al gezond). En het voordeel is dat je niet gaat ruiken uit je mond met deze knoflook.
Je kunt deze Floky zwarte knoflook bij de Ekoplaza vinden.

 

Tips:

 

Meestal wordt het vruchtvlees uit het vel geschraapt, ik heb de hele aubergine gebruikt. Dit voor extra smaak in de dip.
Serveer de dip met lekkere Turkse broodjes.
Als je geen zwarte knoflook kunt vinden of niet wilt gebruiken, doe er dan een teentje gewone knoflook in.
Er staan nog veel meer zwarte knoflook recepten op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze lekkere Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook of dit bijzondere Zwarte knoflook ijs met whisky?

 

Recept Baba Ganoush met zwarte knoflook: