Buffalo chicken wings is een beroemd Amerikaans gerecht. Hubbie die 26 jaar in Amerika gewoond heeft is nog steeds gek op Amerikaanse gerechten. Deze Buffalo balletjes op een broodje is een twist op de Buffalo chicken wings. Dit stokbroodje met gehaktballetjes is heerlijk als avondeten, maar natuurlijk ook lekker als lunch.

 

Buffalo chicken wings

 

Deze kipvleugeltjes zijn in de Amerikaanse keuken ongepaneerde kippenvleugeltjes (of drummets) die meestal worden gefrituurd en vervolgens wordt gecoat of gedoopt in een pittige saus. Die saus bestaat uit een op azijn gebaseerde hete saus van cayennepeper en gesmolten boter. Ze worden traditioneel warm geserveerd, samen met stengels bleekselderij en worteltjes en een dipsaus van blauwe kaas.

 

Buffalo wings zijn ontzettend populair in de Verenigde Staten. Er zijn een aantal Noord-Amerikaanse restaurantketens die ze als hoofdmenu op de kaart hebben. De naam “Buffalo” wordt nu ook toegepast op ander gekruid gefrituurd voedsel dat wordt geserveerd met dipsauzen. Zoals stukjes kip, kipnuggets, garnalen en/of bloemkool. Het wordt ook gebruikt voor andere gerechten, zoals pizza die worden gekruid met de saus in Buffalo-stijl.
Deze gehaktballetjes hebben de smaken van de Buffalo chicken met daarbij natuurlijk die beroemde blauwe kaassaus en de bleekselderij.

 

Gehaktballetjes

 

Wij zijn dol op gehaktballetjes, je kunt er alle kanten mee op en het allerlei smaken meegeven. Er staan zelfs meer dan 30(!) recepten met gehaktballetjes op de site.
Ik heb er hier een paar voor jullie uitgekozen:

 

Gehaktballetjes met mozzarella en zongedroogde tomaatjes
Rendang kipgehaktballetjes met kokossaus
Chinese slawraps met gehaktballetjes
Noedelsoep met kipgehaktballetjes
Stokbroodje met gehaktballetjes in tomatensaus
Aziatische vegetarische gehaktballetjes
Stokbroodje shoarma kipgehaktballetjes
Stroganoff gehaktballetjes met rijst
Zweedse gehaktballetjes

 

Tips:

 

Ik heb gehakt half-om-half gebruikt, maar je kunt ook kippengehakt ervoor gebruiken.

Neem voor de kaassaus een blauwe kaas die jij lekker vindt. Dit kan bijvoorbeeld Roquefort of Gorgonzola zijn.

Serveer de broodjes eventueel met deze heerlijke zelfgemaakte patat frites.

 

 

Recept Buffalo balletjes op een broodje: