Dit buikspek met miso karamelsaus is ontzettend verslavend, jullie zijn dus gewaarschuwd. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je het vaker eten. Het enige nadeel is dat je het buikspek een dag van te voren moet garen in de oven. Dus bedenk op tijd wanneer je dit wilt gaan eten.

 

Buikspek

 

Ik ben dol op buikspek, dit is misschien wel het allerlekkerste varkensvlees. Tenminste, als je het goed klaar maakt.
Met deze tips krijg je gegarandeerd een heerlijk resultaat. Sappig en mals vlees met elke hap die op je tong wegsmelt!
Voor dit recept gaar je de hele buikspek met smaakmakers eerst een paar uur in de oven.
Als het vlees gaar is, haal je het uit de oven en laat je het helemaal afkoelen. Zet het vlees in het vocht een nacht in de koelkast.
Dan wordt het vlees in blokjes van ongeveer twee centimeter gesneden.
Je maak een dikke karamel van suiker, het kookvocht en miso.
Dan bak je de buikspekblokjes goudbruin en voeg je de miso karamelsaus toe en laat het vlees hierin nog even sudderen.

 

Miso

 

Miso is een heel bijzonder goedje. Het is een Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en granen. De smaak van miso wordt umami (hartig) genoemd, dit is naast zoet, zout, zuur en bitter de vijfde smaak. Misschien moet je er eerst wennen aan deze bijzondere smaak, maar als je het eenmaal weet te combineren in diverse gerechten, wordt het een beetje verslavend.
Afhankelijk van de ingrediënten en rijpingsproces, ontstaan er verschillende soorten miso met ook verschillende soorten structuur. Hoe donkerder de miso, hoe voller en zouter deze is. De witte miso smaakt zoeter en milder.
Je kunt van miso ook een heerlijke boter maken door 100 gram boter te mengen met een donkere miso. Lekker als kruidenboter op een stuk gegrild vlees of op gestoomde vis.

 

Tip:

 

Als je extra buikspek koopt en tegelijkertijd gaart in de oven, kan je er deze heerlijke Miso noedelsoep met buikspek van maken.

 

 

Recept Buikspek met miso karamelsaus: