Deze buikspek met miso karamelsaus is ontzettend verslavend, jullie zijn dus gewaarschuwd. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je het vaker eten. Het enige nadeel is dat je het buikspek een dag van te voren moet garen in de oven. Dus bedenk op tijd wanneer je dit wilt gaan eten.

 

Miso is een heel bijzonder goedje. Het is een Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en granen. De smaak van miso wordt umami (hartig) genoemd, dit is naast zoet, zout, zuur en bitter de vijfde smaak. Misschien moet je er eerst wennen aan deze bijzondere smaak, maar als je het eenmaal weet te combineren in diverse gerechten, wordt het een beetje verslavend.
Afhankelijk van de ingrediënten en rijpingsproces, ontstaan er verschillende soorten miso met ook verschillende soorten structuur. Hoe donkerder de miso, hoe voller en zouter deze is. De witte miso smaakt zoeter en milder.
Je kunt van miso ook een heerlijke boter maken door 100 gram boter te mengen met een donkere miso. Lekker als kruidenboter op een stuk gegrild vlees of op gestoomde vis.

 

Als je extra buikspek koopt en tegelijkertijd gaart in de oven, kan je er deze heerlijke Miso noedelsoep met buikspek van maken.