Zoals jullie wellicht al weten heeft manlief 26 jaar in Amerika gewoond. Daarom vind je diverse Amerikaanse recepten op de site. Nu heb ik al diverse recepten gemaakt met een Caesar salade erbij, maar nog niet het klassieke recept van alleen de salade. Hoog tijd om deze eens te maken en met jullie te delen.

 

Caesar salade

 

Alhoewel de Caesar salade een typisch Amerikaanse salade is, komt de salade oorspronkelijk uit Tijuana, Mexico. Daar heeft restaurateur Caesar Cardini van Hotel Caesar in Tijuana de salade voor het eerst gemaakt en geserveerd. Deze salade is ontstaan in 1924 toen de voorraad in zijn keuken opraakte en hij met de paar ingrediënten die nog voorradig waren, een salade met grote flair in elkaar flanste aan tafel. Sindsdien is de salade populair geworden en aangezien Caesar ook een restaurant in de Verenigde Staten had, kwam het daar ook op de kaart.

 

In de loop der jaren zijn er aardig wat variaties op de salade ontstaan. In het originele recept zou geen ansjovis verwerkt zijn, maar kwam de ansjovissmaak van de Worcestershiresaus. Tegenwoordig is de ansjovis toch echt wel de smaakmaker van deze salade.
Ook wordt er vaak zachtgekookte eieren, gegrilde kip of spek erbij geserveerd.

 

Dressing

 

De karakteristieke smaak van de Caesar komt van de dressing. De dressing voor deze salade is gemaakt van eidooiers, Dijonmosterd, Parmezaanse kaas, ansjovis, knoflook, citroen, Worcestershiresaus, olie en lekker veel peper uit de molen. Deze dressing is echt een smaakbommetje. De dressing is natuurlijk ook lekker op andere salades of bij rauwkost.
Wil jij geen rauwe eidooiers verwerken in de dressing, maak de dressing dan aan op basis van 1 eetlepel mayonaise. Mocht de dressing dan te dik worden, verdun het iets met water.

 

Knoflookolie*

 

Je kunt kant-en-klare knoflookolie kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Plet hiervoor 4 teentje knoflook en doe ze in een glazen pot. Schenk hier 100 ml olijfolie bij en sluit de pot goed dicht. Schud de pot een paar keer en laat de olie dan minimaal twee dagen trekken.
Je kunt deze olie maximaal een week goed houden of vries het in, om het later nog eens te gebruiken. Maak van de olie een saladedressing, dip of marinade. Gebruik dan alleen de olie en niet de knoflook.

 

Tip:

 

Deze Caesar salade met gegrilde zalm is ook erg lekker.

 

 

Recept Caesar salade: