Deze zomerse courgettesalade met fetadip en dille is een heerlijke frisse salade die je als lunch, voorgerecht of als bijgerecht bij de barbecue kunt eten. Een simpele en snel te maken salade, ideaal voor de zomer als de courgettes in het seizoen zijn. Courgettes zijn rauw heerlijk, probeer het eens. En courgette en dille zijn een top combinatie, zeker met het zoute van de fetadip erbij.

 

Courgettes

 

Omdat een courgette mild van smaak is, is het een veelzijdige groente. Zo kan je courgettes bakken, grillen, roerbakken, roosteren in de oven, rauw eten als een carpaccio, vullen of er een lekkere soep van maken. Zelfs de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.
Rauw zijn courgettes lekker knapperig en is de structuur en smaak heel anders dan dat je ze bakt. Mocht je gele courgettes zien liggen bij de groenteboer, koop dan een gele en een groene, dan krijg je een hele kleurige salade.

 

Je hoeft de courgettes niet te schillen, deze schil is namelijk eetbaar en daar zitten ook nog veel voedingsstoffen in. Verwijder alleen het kopje en kontje en spoel ze daarna schoon onder de koude kraan.
Afhankelijk van het recept kan je ze op allerlei manieren snijden. Voor dit recept snijd je de courgettes in de lengte in dunne repen met een dunschiller.
Serveer de salade wel gelijk, dan blijft de courgette lekker knapperig.

 

Fetadip

 

Om in de Midden-Oosterse smaken te blijven heb ik een fetadip gemaakt met daarbij lekkere pittige harissa. De fetadip maak je in een mum van tijd in je keukenmachine of met een staafmixer. Mix het met de yoghurt en olijfolie en mocht de dip te dik zijn, voeg er dan wat water aan toe.
De dip kan je ruim van tevoren maken en blijft wel een paar dagen goed in de koelkast.

 

Tips:

 

Harissa en pul biber vind je bij de grotere supermarkten of een Turkse winkel.
Mocht je geen pul biber kunnen vinden, vervang het dan door chilivlokken of gerookte paprikapoeder.

Het recept van de ingelegde rode* ui vind je hier.

In plaats van een fetadip maken, kan je ook blokjes feta op de salade serveren.

 

 

Recept Courgettesalade met fetadip en dille: