Wij zijn gek op tosti’s en vooral op de Croque monsieur. Een ham-kaas tosti 2.0 zeg maar. Deze Franse tosti heeft nog een heerlijke bechamel/kaassaus als topping. Knapperig van buiten en lekker zacht van binnen door de gesmolten kaas en de romige saus.

 

Croque monsieur

 

Een Croque monsieur lijkt dus niet echt op onze ‘gewone’ tosti met ham en kaas. Het is een luxe uitvoering van een tosti. Je hebt er ook iets meer werk aan om het te maken, maar dan krijg je ook wat. En dan bestaat er ook nog de vrouwelijke versie van deze tosti, namelijk de Croque madame. Deze lijkt op de monsieur, maar is toch weer anders. Meestal wordt dit niet gemaakt met een bechamelsaus, maar wel met een perfect gebakken spiegelei erop.

 

Allereerst maak je voor de Croque monsieur een bechamelsaus en rooster je de boterhammen goudbruin aan beide kanten. Dit kan onder de grill in de oven of in een koekenpan en een klontje boter. Daarna smeer je een sneetje in met een lekkere mosterd en beleg je die met ham en kaas. Het sneetje brood besmeer je met de bechamelsaus. Dan leg je ze beiden in de oven onder de grill tot de kaas en de saus gegratineerd is. Haal het uit de oven en leg ze op elkaar. Dit is hoe ik ze maak.

 

Je kunt ook een sneetje besmeren met de mosterd en beleggen met de ham en kaas. Leg hierop het andere sneetje en bak dit in een koekenpan in een klont boter aan beide kanten goudbruin en krokant. Haal ze dan uit de pan en top het af met een flinke laag bechamelsaus. Leg dit dan onder de grill in de oven tot de saus gegratineerd is. Dit is volgens mij de klassieke manier, maar dit wordt wel iets machtiger omdat je nog extra boter gebruikt om het brood in te bakken. Maak het zoals jij het wilt.

 

Dit is natuurlijk wel een ultiem tosti recept, maak het lekker als lunch in het weekend. Serveer er een groene salade bij en misschien wel een lekker glas wijn. Genieten maar!

 

Tips:

 

Ben jij ook zo gek op tosti’s? Dan heb ik nog meer lekkere tosti recepten voor jou. Zoals bijvoorbeeld deze Tosti brie ham en rozemarijn, Tosti ham, kaas en roerei, Tosti met tonijn en cheddar kaas of deze Tosti met groene aspergetips en Taleggio kaas.

In plaats van Emmentaler kaas kan je ook Gruyère of Comtégebruiken. Deze kazen smelten ook zo lekker en zijn daarom heel geschikt voor deze tosti.

Om het nog luxer te maken, heb ik drie fijngesneden teentjes zwarte knoflook* door de bechamelsaus gedaan. Hoeft niet, maar is wel goddelijk lekker.

 

 

Recept Croque monsieur: