Ik had voor een speciaal etentje thuis een entrecote braadstuk besteld mij mijn slager. De entrecote met blauwe kaassaus geserveerd en heerlijke gegrilde groene asperges. Als jij ook zo gek op een goede steak en blauwe kaas bent, dan is dit een super gerecht voor jou.

 

Blauwe kaas

 

Er zijn heel veel soorten blauwe kaas. Blauwaderkaas of ook wel blauwschimmelkaas genoemd, zijn de kazen met blauwe schimmeladers erin. Gerijpte blauwe kaas heeft een zeer uitgesproken smaak en elke kaas heeft zijn unieke smaak. Deze kaas is natuurlijk heerlijk op een kaasplankje, maar kan ook voor verschillende gerechten gebruikt worden. Maak er een lekkere saus van of combineer de kaas met een frisse salade. Een beetje blauwe kaas op jouw hamburger Hamburger met barbecue uien of pizza is ook niet te versmaden.

 

Voor deze saus kan je een Hollandse Blauwe, gebruiken. Een eerlijke smaakvolle blauwschimmelkaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Een Franse Roquefort, dit is een zeer pittige rauwmelkse blauwschimmelkaas. Deze kaas wordt op traditionele wijze gemaakt van 100% schapenmelk. Dit is een kaas voor de echte liefhebber
Of de Franse Saint Agur, een heerlijk blauw kaasje afkomstig uit de Auvergne. Dit bijzondere kaasje heeft een romige pittige smaak en wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Omdat manlief niet zo’n blauwe kaas fan is, heb ik de Italiaanse Gorgonzola gebruikt in deze saus. Het een heerlijke milde blauwschimmelkaas gemaakt van volle koemelk.

 

Entrecote braadstuk

 

In plaats van de ‘normale’ entrecote, heb ik deze keer voor een braadstuk gekozen. Dit is een groot stuk vlees wat je in z’n geheel bereidt. Je hebt voor zo’n stuk vlees wel een vleesthermometer nodig, zodat je zeker weet dat je het vlees op de perfecte temperatuur serveert.
Daarnaast is het heel belangrijk dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen, voordat je het gaat grillen of bakken. Ik zou het minimaal een uur van te voren uit de koelkast halen.

 

Tip: het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Entrecote met blauwe kaassaus: