Eton Mess is een traditioneel Engels toetje en bestaat uit slagroom met daarin verbrokkelde meringue en verse aardbeien. Eton Mess kan je op vele manieren bereiden bijvoorbeeld met slagroom, mascarpone en/of yoghurt of een mengsel daarvan. Je kunt diverse soorten zomer of winter fruit ervoor gebruiken. Deze keer is het een heerlijke Eton Mess met perziken geworden. Is het geen zonnetje in een schaal?

 

Eton Mess

 

Dit is een traditioneel Engels nagerecht bestaande uit opgeklopte slagroom, gebroken meringue en aardbeien. Het verhaal gaat dat dit dessert ontstaan is op de Eton College, waar het geserveerd wordt tijdens een jaarlijkse cricketwedstrijd. Er was destijds een nagerecht gemaakt van bananen, aardbeien, ijs en slagroom. Net voor het serveren, viel alles op de grond. En in plaats van het weg te gooien, werd alles bij elkaar geschraapt en in een schaal gedaan. Zo is de mess (zooitje, rommel oftewel puinzooi) ontstaan. Een lekkere rommel zullen we maar zetten.

 

Later is er nog meringue aan toegevoegd en kan het van allerlei soorten fruit gemaakt worden. Neem fruit wat in het seizoen is en wat jij lekker vindt. De perziken zijn nu in het seizoen en daarom nu deze Eton Mess met perziken.
Je kunt de meringue zelf maken of kant en klaar kopen. Of je laat het eruit, is ook lekker. In het recept: Hartvormige meringues met frambozen lees je hoe jij zelf meringues kunt maken. Je kunt een grote of meerdere kleintjes maken. De kleintjes zijn natuurlijk sneller gaar.

 

Perziken

 

Ik had de perziken bijtijds gekocht om ze te laten rijpen, maar helaas…ze waren nog hard. Daarom ze maar gepocheerd in een lekkere siroop. En dat heeft goed uitgepakt. De perzik krijgt daardoor nog extra smaak mee door vanille, oranjebloesemwater en kardamom. En als je het vocht inkookt tot een siroop, versterkt de smaak nog meer. Dus niet te rijpe perziken kopen hè?

 

Tip:

 

Ik heb ook nog een lekker recept voor een Eton Mess met rabarberaardbeien of rode bessen voor je. Proberen?

 

 

Recept Eton Mess met perziken: