Ik heb heel veel pizzarecepten op de site staan, maar kwam erachter dat ik nog geen recept voor Flammkuchen had gedeeld met jullie. Hoog tijd om er eens eentje te maken en wat voor een! Deze Flammkuchen met zalm, citroen en zeekraal is echt heerlijk. Eet het als lunch, avondmaaltijd en zelfs lekker als borrelhap. Als je gek bent op gerookte zalm, probeer dit dan eens.

 

Flammkuchen

 

Flammkuchen, Flammekueche of Tarte Flambée is een gerecht uit de Elzas. De naam van deze hartige taart is afhankelijk van het gebied. Het is een taart met een lekkere dunne en knapperige bodem van een soort brooddeeg wat belegd wordt met crème fraîche, spekjes en uien. Maar er bestaan heel veel variaties op het originele recept en ik heb er weer deze lekkere variant op gemaakt.

 

Er bestaat ook nog een Flammkuchen Gratinée, hierop wordt nog Gruyère kaas gestrooid.
De Flammkuchen Forestière is extra belegd met paddenstoelen. De Munster heeft lekkere Munster-kaas erop en er bestaat ook nog een zoete versie met appel of bosbessen met kaneel en geflambeerd met Calvados. Lijkt me ook erg lekker.

 

Gerookte zalm

 

Wij zijn gek op zalm of het nu vers, uit blik of gerookt is. Ik heb nu gerookte zalm gebruikt en verwerkt in deze heerlijke flammkuchen. Deze gerookte zalm heb ik trouwens bij Fish Tales besteld. Het is gekweekte Noorse ASC gecertificeerde zalm. De zalm wordt bij Edelfarm in Noorwegen gerookt op beukenhout. Door deze vis te kopen, weet je zeker dat de zalm vrij is van hormonen en preventieve antibiotica en duurzaam gekweekt is. En omdat deze gerookte zalm zo lekker is, heb ik het niet meegebakken met de taart, maar het na het bakken er pas opgelegd. Zo blijft die mooie smaak van de gerookte zalm behouden.

 

Zeekraal

 

Zeekraal is een eetbaar plantje wat groeit op de stranden en kwelders. Je vindt deze speciale groente bij een goede groenteboer. Het is een echte seizoensgroente, je kunt het vanaf mei tot september vers uit eigen land kopen. Deze groente heeft verdikte stengeltjes en als je het koopt moet dit mooi stevig en frisgroen eruitzien. De smaak is erg zout, gebruik daarom verder geen zout in het gerecht. Voordat je zeekraal kookt, breek je de harde stukjes aan de onderkant eraf. Je hoeft de groente alleen maar kort te blancheren, maar je kunt het ook rauw eten.

 

Tips:

 

In plaats van de gebruikelijke crème fraîche heb ik de heerlijke roomkaas van St. Moret gebruikt.

Als je plakjes citroen* op de flammkuchen te spannend vindt, meng dan 1 theelepel geraspte citroenschil door de roomkaas. Dit geeft ook een lekkere frisse citroensmaak aan het gerecht.

Ook zo gek op zalm? Deze Pizza met zalm en zoete paarse aardappelen is ook het proberen waard.

 

 

Recept Flammkuchen met zalm, citroen en zeekraal: