In de Flevourbox van augustus zaten blauwe bessen van Fairplant uit Luttelgeest en kersen van de familie van Daele uit Dronten. Appels en peren van Fruithal Smits
Aangezien zondag bakdag en/of toetjesdag is, heb ik een heerlijke galette met kersen en blauwe bessen gemaakt. Dit geserveerd met een bolletje vanille-ijs, nou dat smaakte goed kan ik jullie verklappen. Serveer het als nagerecht of bij de koffie.

 

Galette

 

Een galette is een Franse platte cake/taart wat oorspronkelijk uit Normandië komt. Het is een vrij makkelijk te maken platte taart, die je kunt vullen met allerlei soorten fruit wat in het seizoen is. Je maakt een deeg en rolt dit uit tot een groot rond deeg of je koop een kant-en-klaar daag zoals ik gedaan heb. Dan beleg je het met fruit (of groente) in het midden en vouwt de randen naar binnen. Het ziet er rustiek, maar ook mooi uit.
Je kunt een zoete of hartige galette maken.

 

Een galette kan bijna niet mislukken, echt iedereen kan deze makkelijke taart maken.
Maak deze taart als je onverwacht eters krijgt en je snel een spectaculair nagerecht wilt maken. Of als je heel veel vers fruit in huis hebt, wat eigenlijk op moet. Je wilt de zomer vieren met een lekkere taart, of je bent gewoon gek op taart!

 

Zomerfruit

 

Door de kersen en blauwe bessen te gebruiken, is het een heerlijke zomerse galette geworden. Maar je kunt allerlei soorten vruchten gebruiken die jij lekker vindt. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbeien, bramen, frambozen, pruimen, perziken en/of rabarber.
Ik heb nu de combinatie kersen en blauwe bessen genomen omdat ik dit samen gekregen had. Die kersen waren trouwens super groot en super sappig. Ze pasta bijna niet in mijn handige ontpitapparaatje. Zo’n ontpitter is wel super handig als je veel kersen wilt ontpitten.
Gebruik geen diepvriesfruit, dit wordt te nat!

 

Omdat het fruit vocht kan bevatten, meng je er wat bloem doorheen. De suiker is om het wat zoeter te maken en de citroenrasp brengt het zoete van het fruit naar boven. Omdat amandelen zo goed smaken bij kersen, heb ik geraspte amandelspijs op de bodem gedaan. Ten eerste voor de smaak en ten tweede om geen kleffe taartbodem van het fruitvocht te krijgen. Je kunt amandelspijs kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is toch wel erg lekker.

 

Tips:

 

Ik heb als bodem de ronde quiche & taart deeg (32 cm) van de AH gebruikt.

Bak de taart helemaal onder in de oven, dan krijg je een lekkere krokante bodem.

Je eet de taart koud, maar warm of lauwwarm zal het ook lekker zijn.

Serveer het met een dot slagroom, bolletje vanille-ijs of mascarpone.

 

 

Recept Galette met kersen en blauwe bessen: