Heb je een restje gekookte rijst over? Maak er dan deze heerlijke en snelle gebakken rijst met groenten en ei van. Ook fijn om hierin restjes groente te verwerken. Een mooie manier om je koelkast op te ruimen en te verwerken in een lekker vegetarisch gerecht. Een gebakken eitje erbij maakt het gerecht helemaal af.

 

Fried rice

 

Gebakken rijst oftewel fried rice is een heerlijk gerecht om gekookte rijst in te verwerken. Misschien heb je wel een bak rijst van de afhaal Chinees over, dan kan je dit mooi ervoor gebruiken. Maar je kunt ook rijst speciaal ervoor koken, dat heb ik gedaan.
Ik had nog een beetje wilde basmati rijst staan in de kast en een wortel, paprika en wat boontjes in de koelkast. Een aangezien we steeds minder vlees gaan eten, was het mooie gelegenheid om eindelijk eens fried rice te bakken.

 

Het makkelijke van dit gerecht is dat je alles in een wok bakt. Dus weinig afwas, haha. Ik heb gelijk mijn mooie nieuwe BK wokpan hiervoor gebruikt. Die heeft aan een kant een hoge rand waardoor je de pan lekker kunt opschudden en het eten er niet uitvalt.

 

Het is wel belangrijk dat je een rijstsoort gebruikt met een lange korrel. De basmati die ik gebruikt heb heeft wilde rijst ertussen zitten. Dit zijn de donkere rijstkorrels die je kan zien.

 

Verder kan je veel soorten groenten gebruiken. Of je koopt een zak roerbak groenten en gebruikt die, dan ben je wel heel snel klaar omdat je de groenten niet hoeft te snijden. Peultjes, sugar snaps, paksoi, boontjes, wortel, paprika, doperwtjes, etc. kan je door de rijst verwerken.

 

Wat ook vaak bij gebakken rijst gedaan wordt, is dat er ook nog geklutste eieren meegebakken worden met de rijst. Dit doe je pas op het laatst als de rijst gebakken is. Schuif dan alles aan de kant in de pan en giet de geklutste eieren in het midden van de pan. Bak dit een minuutje en meng het dan door de rijst.

 

Nog meer restjes

Gebakken rijst met groenten en ei

Ik had van de feestdagen nog wat kalkoen en gekookte zilvervliesrijst over en heb daar ook een heerlijke gebakken rijst van gemaakt. Samen met wat overgebleven groenten zoals gekleurde mini paprikaatjes en ui. Dit gebakken en als smaakmaker heb ik nu 5-spices en sojasaus gebruikt en dat was een zalige combi geworden.

 

Tips:

 

Ik heb ook nog een lekker recept voor een Nasi gemaakt van bloemkool rijst voor jou.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gebakken rijst met groenten en ei: